Home Nikiciklizam Recenzije proizvoda Recenzija: PACK2RIDE bikepacking oprema

Kvalitetno, funkcionalno, jeftino – uglavnom se od vas traži da odaberete dvije od ponuđene tri karakteristike kada se radi o biciklističkoj opremi, ali PACK2RIDE je pokazao da postoje izuzeci od pravila.

Torbari

Kada koristite bicikl na način na koji je to zamišljeno (umjesto da stoji u dvorištu kao ornament, ofarban kompletan u bijelo i sa korpom cvijeća, prim. aut.), pored stvari koje svakako nosite uz sebe (dokumenti, novac, ključevi, telefon itd.) potrebne su vam još neke stvari poput pumpe, rezervne gume, alatića, dodatne hrane, pa čak i odjevnih predmeta. Sve to je krajnje nepraktično, ali i praktično nemoguće potrpati po džepovima odjeće.

Ako pogledamo osobe koje su tek počele voziti bicikl (a možda ste i vi jedni od njih), ono što je karakteristično za njih je da se u tu svrhu naoružaju neadekvatnim i glomaznim univerzalnim torbicama, poput onih s futrolom za telefon, koje se veselo njišu na gornjoj cijevi rama i zapinju za koljena, a nerijetko su tu i poluprazne glomazne torbice ispod sica, u kojem ključevi i alatić prave nesnosnu buku preko rupa.

S druge strane, imamo takmičare i nabrijane entuzijaste koji se groze ideje da bilo šta osim GPS kompjutera bude zakačeno za bicikl, pa oni pribjegavaju isključivo korištenju zadnjih džepova na dresu ili izbjegavaju da nose neke esencijalne stvari na vožnju, što je opet druga krajnost koju ne podržavam.

Naravno, svako ima svoje mišljenje, ali ono što se meni pokazalo kao neki optimum je mala pumpa na ramu kod jednog od bidona i najmanja moguća torbica za rezervu gumu i montirače ispod sica, a ostale sitnice i prsluk idu nazad u džepove dresa (s tim da već nekoliko godina telefon držim na luli, ali to je tema za posebnu recenziju :)). Bilo kako bilo, mislim da je to neki optimum kojima pribjegava većina drumskih biciklista.

Međutim, šta ako vam je potrebno da sa sobom ponesete još hrane, dodatne odjeće ili elektronskih uređaja i baterija, jer ste se zaputili na neku dužu vožnju, brevet ili višednevnu avanturu? Prvo što vam može pasti na pamet, iz razloga što je stvarno logično, je da ponesete ruksak. To je praktična, ali veoma kratkotrajna solucija, jer ruksak blokira veliku površinu leđa koja služi za hlađenje organizma, opterećuje i žulja ramena, blokira pristup zadnjim džepovima na dresu, zapinje za kacigu, klizi i vuče vas na jednu stranu u zavisnosti od rasporeda težine tereta u njemu, kvari aerodinamiku i – najgore od svega – vrši dodatni pritisak na sjedalnu zonu. Takođe, stvari koje nosite su vam potpuno nepristupačne tokom vožnje.

Kako sam nekoliko puta bio u situaciji da moram da koristim ruksak, pa i tokom samostalne vožnje od 1200 km – to više ne bih poželio ni najgorem neprijatelju. Iz tog razloga sam se prije par nekoliko godina bacio na istraživanje tzv. bikepacking opreme, odnosno biciklističkih torbi i drugih dodataka specifično osmišljenih za putovanja i avanture.

Sada će neko reći kako sam započeo članak pričom kako su torbe na biciklu opšta katastrofa, a nekoliko pasusa niže se doveo u kontradiktornost. Treba uzeti u obzir da sam na početku naveo primjere lošeg izbora torbi, kako bismo mogli mogli da vidimo kada su one stvarno potrebne i kako trebaju da izgledaju i funkcionišu.

Upoznajte PACK2RIDE

Na tržištu se može pronaći pregršt opcija – torbi različitih veličina, proporcija, namjena, ali i kvalitativnih i tehničkih karakteristika. Tokom istraživanja prije nabavke, došao sam do zaključka da je ono što zadovoljava neke moje potrebe i ukuse veoma skupo, pa sam pribjegao alternativnom rješenju, a to je da kupim nešto najjeftinije “za prvu ruku”. Vjerujem da mnogi biciklisti tako razmišljaju i na isti način praktično bace pare na loš proizvod, umjesto da u startu uzmu nešto bolje, jer zdrava logika nalaže da nešto što je slično, a višestruko skuplje, teško može biti i u istoj mjeri bolje, odnosno vrijedno razlike u novcu. To nekada zna biti slučaj, ali ipak na kraju uvijek preovlada ona stara narodna: “koliko para – toliko muzike”.

Kako se tu uklapa PACK2RIDE? Tokom organizacije B-HARD-a prije nekoliko godina sam bio kontaktiran od strane bicikliste iz Turske, koji je pokretao svoj brend i proizvodnju bikepacking opreme, baš iz razloga što, kao i ja, nije bio pretjerano oduševljen onim što je bilo raspoloživo na tržištu. Imao je viziju da napravi proizvode koji će biti maksimalno prilagođeni biciklistima – i to ne samo onima koji voze ultradistance na uređenim putevima ili van njih, već i onima koji koriste bicikl u urbanim uslovima. Dalje, uz svoj slogan “Ride2Live, Live2Explore” je želio da proizvod bude veoma kvalitetan, pristupačan, ali i da se priča ne završi na pukoj prodaji artikala, nego da pomogne širenju bikepacking filozofije. Sada možemo da kažemo da je u svim svojim namjerama i uspio.

Elem, kako mi je to sve zvučalo savršeno, uključio sam se u proces tokom faze dizajniranja i testiranja i dao svoje sugestije, tako da nije ni čudo što sam prezadovoljan finalnim proizvodom – toliko da sam odlučio i da budem zvanični ambasador i promoter ovog brenda na našim prostorima. Kao proizvod toga, mnogi domaći biciklisti su se opremili PACK2RIDE torbama uz dodatan popust, a oprema je imala priliku da se dokaže i na B-HARD Ultra Race & Brevet-u, što dovoljno govori samo za sebe.

Koji tip torbe odabrati?

Ukratko rečeno – sve :).

Prva i najkorisnija torbica koju možete nabaviti, a koje ćete se teško odreći kada se naviknete da je imate na biciklu, je torbica za gornju cijev. U ovom slučaju, model se zove TopRock i ja sam se opredijelio za veću varijantu, koja je veoma prostrana i komotno smjesti powerbank od 10000 mAh, brevet karton, energetski gel ili čokoladicu, novac i još neke sitnice, pa u slučaju potrebe čak i telefon – stvari koje želite da su vam pri ruci ili da ih koristite tokom vožnje. I to bilo koje vožnje, pa i breveta od 200 km. Unutrašnja pregrada pomaže pri organizaciji sadržaja, kako bi i sitne stvari bile lako pristupačne.

Za neke varijante kada vam baš treba velik tovarni prostor, klasičan izbor je i velika torba za ispod sica – moj izbor je bila Inova u Light varijanti, odnosno manja verzija, u koju možete smjestiti dodatan komplet biciklističke odjeće i jaknu, kao i civilnu odjeću i svu drugu kabastu (ali ne previše tešku) opremu i hranu, koja vam može zatrebati za putovanja i duže avanture. Na torbu je moguće učvrstiti i zadnje svjetlo, a koristeći rastezljivu špagu možete na njoj nositi i dodatne stvari. U veću verziju torbe možete praktično smjestiti i opremu za kampovanje. Ono što je bitno za ovaj tip torbe je da bude čvrsta, da ima mogućnost kvalitetnog učvršćenja za sic i šticnu i laku pristupačnost sadržaju, jer torbe koje se objese pod težinom tereta i koje se klate ili u najgorem slučaju rasipaju sadržaj po cestu su krajnje beskorisne, je l’ da.

Kako ta velika torba nije baš adekvatna za svakodnevnu upotrebu ili neophodna za neka kraća putovanja tipa 300-400 km, uzeo sam i torbu koja ide unutar rama, a kako mi je ram relativno velik, uspio sam uglaviti Inna-u u M veličini, bez da mi smeta za korištenje bidona. Na to treba obratiti pažnju prilikom nabavke ove torbe – ako imate manji ram, moguće je da ćete morati uzeti korbice za bidone s bočnim pristupom. Bilo kako bilo, ovo je nevjerovatno praktična torba, jer ima i unutrašnje džepove, pa u nju mogu da stavim gomilu čokoladica, pasoš, kremicu za sunčanje, dodatne baterije, rezervne gume, CO2 pumpu, rukave, nogavice i još mnogo toga, a da pri tom sve uvijek stoji na svom mjestu i bude na dohvat ruke. Takođe, torba ne smeta koljenima, niti utiče na težište bicikla.

Torbe koje mogu da utiču na težište i upravljivost, pa se zato rjeđe koriste na drumskim biciklima, ali su veoma prostrane – to su torbe za guvernalu. Inicijalno sam iz fazona uzeo cilindričnu Bongo torbicu, jer sam vidio da ih na ultramaratonskim trkama često koriste, pa sam htio da vidim u čemu je fazon. E, pa, fazon je odličan! Kako je smještena uz prednju cijev rama, ne utiče mnogo na balans i upravljivost, ali je nevjerovatno koliko je paktična za nošenje dodatnog pića, hrane ili praktično bilo čega drugog, pogotovo uz dodatne mrežaste džepove sa strane. Uz to, mislio sam da ću je udarati koljenom pri vožnji van sica, ali se ustvari pokazalo da je lokacija na kojoj je smještena mnogo udaljena od koljena.

Navedene torbe su raspoložive u crnoj, braon i kamuflažnoj boji, a PACK2RIDE ima u svojoj ponudi mnogo širu ponudu artikala, tako da pogledajte kompletnu ponudu na njihovom sajtu ili Instagram stranici, a možete mi se obratiti za organizaciju grupne kupovine po promotivnim cijenama :).

“It's raining men, hallelujah”

Prva stvar koju ljudi pitaju u vezi bilo kojih torbica za bicikl je da li su vodootporne. Prilično validno pitanje. Međutim, mada većina proizvođača navodi kako su im torbe vodootporne, moje iskustvo potkrijepljeno brzinskim testovima pod tušem je da gotovo sve torbe, osim onih veoma skupih od renomiranih proizvođa, zapravo nisu stvarno vodootporne u smislu u kojem se to očekuje. S druge stane, PACK2RIDE to ni ne tvrdi, dok je realnost takva da su torbe prilično “kišo-odbojne”, tj. regularna lagana kiša ili prolazni pljusak neće smočiti njihov sadržaj. Bilo kako bilo, bez obzira na torbu, kada želim da mi nešto ostane suho u bilo kojem scenariju – koristim tzv. “dry bag” odnosno ubacim stvari u običnu plastičnu kesu iz prodavnice :).

Summa Summarum

Nadam se da sam vam ovim člankom, u kojem sam stavio fokus na to koju vrstu torbe odabrati za određenu vrstu vožnje, pomogao da shvatite šta je to što bi vama najviše odgovaralo, a istovremeno vam prezentovao bikepacking proizvode koji predstavljaju odličan odnos cijene i kvaliteta, kako biste mogli napraviti poređenje s nekim drugim torbama koje ste potencijalno planirali nabaviti.

Live2Ride, Ride2Explore!

Sharing is caring - share with your friends