Home Nikiciklizam Recenzije proizvoda Recenzija: Muc-Off set za njegu bicikla

Higijena je bitna za bicikl koliko i za biciklistu. Što prije to shvatite, bicikl će vam biti zahvalniji i dugotrajniji, a u tom naumu vam može pomoći Muc-Off set proizvoda za njegu bicikla.

Kako i zašto?

Da se razumijemo, ni ja nisam lud za pranjem i radije ću vrijeme provesti na biciklu, umjesto pored njega, ali jednostavno – jedno povlači drugo. Naime, vožnjom se bicikl neminovno prlja, a vožnjom prljavog bicikla se komponente preuranjeno habaju, a to onda direktno utiče i na performanse i na užitak vožnje, kao i na vaš novčanik. A da ne pominjem uticaj na fotke na Instagramu :). Dakle, bitno je steći ove, po bicikl, zdrave navike i biti redovan u tome.

U slučaju MTB-a je to možda očiglednije, s obzirom na vožnju van asfalta, nerijetko i blatnjavim terenima, dok drumski bicikl može da vas zavara i – tek kada ga operete – shvatite koliko je ustvari bio zapušten. A drumski bicikl se smatra “gospodskim” i mora uvijek biti uredan i sređen :-).

Ali – ovdje ne govorimo samo o ramu. Čak i da ga prebrišete poslije svake vožnje, ulje na lancu neminovno privlači mnogo prljavštine na sebe, što utiče na njegovu funkcionalnost, a na zupčanike i kasetu ima efekat šmirgl papira.

Pri tome ne mislim na slučaj koji se javlja kod većine gradskih bicikala, a to je da lanac nikada ne bude opran, a bude podmazan tek u slučaju kada vlasnika bude sramota zvukova koje bicikl proizvodi. Ne, ovdje govorim o modernim 10/11/12-brzinskim sistemima, koji su veoma precizni mehanički uređaji s niskim pragom tolerancije za bilo kakva odstupanja od idealnih podešavanja (što ne znači i da “obični” bicikli ne zaslužuju istu pažnju).

Dakle, pored toga što lanac (a pri tome mislim na kompletan pogonski sklop) mora biti čist, mora biti i adekvatno podmazan. Isto važi i za obručeve točkova na biciklima s rim brake kočnicama, barem po pitanju čistoće, dok na njima ne želite ni malo ulja :-).

“OPERI ME”

Kao što djeca na prljavim autima vole prstom napisati “operi me”, tako sam i ja, nakon više od tri godine eksploatacije, smatrao sam da moj Scott Addict RC zaslužuje nešto više od brzinskog sapiranja na samouslužnoj autopraoni “za marku”.

Zanimalo me kakvi rezultati se dobiju korištenjem modernih sredstava za održavanje bicikla i tu na scenu stupa M-Bike Shop, koji je odnedavno postao generalni zastupnik prestižnog britanskog brenda Muc-Off za Bosnu i Hercegovinu.

Doduše, malo sam se zaletio, odnosno nisam obraćao pažnju na sastav MucOff 8-u-1 seta za pranje bicikla, pa nisam uzeo njihovo namjensko sredstvo za odmašćivanje i pranje lanca, tako da sam ovom prilikom za tu namjenu koristio generalni odmašćivač koji inače koristim, ali ne sumnjam da je Muc-Off-ov proizvod prilagođeniji namjeni.

8 u 1… plus još 4

Međutim, ono što dolazi u pomenutom i prikazanom 8-u-1 setu je sljedeće:
– kantica za skladištenje i miješanje sredstva za pranje
– sredstvo za pranje od 1 litar, sa špricom
– velika mekana četka, prije svega za ram i obručeve
– srednja četka, za žice, manje cijevi i nezgodna mjesta
– mala četka, za nabe, viljuške na MTB-u i slično
– pljosnata četka za ukljanjanje blata i pranje pogonskih sklopova
– mikroćelijska spužva za generalno pranje raznih površina
– zaštitni sprej za nakon pranja, za odbijanje vode i površinsku zaštitu dijelova

Pored toga, uzeo sam i specijalne rukavice za pranje bicikla, koje na dlanovima i prstima imaju iglice kao jež, kao i zaštitne neoprenske navlake za disk kočnice – za korištenje tokom nanošenja spreja za zaštitu, ali pogodno i za transport bicikla sa skinutim točkovima.

Kako se već duže vrijeme bezuspješno nakanjujem da uzmem i malo bolje ulje za lanac, iskoristio sam svojevrstan zalet da i to riješim ovom prilikom, dok zbog nekon čudnog trenda da u posljednje vrijeme upadam u rupe na cestama i bušim gume, uzeo sam i samoljepljive fleke za krpanje guma.

Zasučimo rukave

Sredstvo za pranje možete koristiti tako što ćete napraviti miks s vodom u kantici (ako je bicikl izrazito prljav ili ako perete više bicikala) ili tako što ćete ga našpricati direktno na ram (kao u mom slučaju). Sredstvo je brzodjelujuće, tako da ga odmah možete preći odgovarajućim četkama i nakon toga jednostavno saprati bicikl.

S pomenutim specijalnim rukavicama možete doprijeti do teško dostupnih mjesta ili skinuti tvrdokornije naslage bez rizika da oštetite lak. Rekao bih da za potpuni efekat trebate da ih koristite u kombinaciji sa sredstvom za pranje pripremljenim u kantici, ali možete i našpricati sredstvo direktno na rukavice.

Sredstvo se, zajedno s prljavštinom, lako sapira i ne ostavlja nikakve tragove, tako da ne morate nakadno dodatno brisati bicikl.

Jedini nedostatak ovako detaljno opranog bicikla je što sada veoma jasno mogu vidjeti površinske ogrebotine, što bi se reklo “svaku tačkicu” 🙂

To nas dovodi do priloženog Muc-Off sredstva za zaštitu bicikla, u spreju. Naravno, on vam neće pomoći da ne ogrebete bicikl, ali ima trostruko djelovanje. Prvo efekat je da odbija vodu i štiti komponente od vlage, drugi je da daje poseban izgled i sjajnim i matiranim dijelovima bicikla, a treći je da ne dozvoljava da se prašina i prljavština lijepi za bicikl, tako da je veoma lako prebrisati bicikl nakon svake vožnje.

Kao neko ko se ne voli mackati kremama, niti volim da mi se išta na automobilu maže ili zaštićuje, nisam se olako odlučio na ovakav tretman bicikla, ali mogu reći da potpuno ima smisla, jer bicikl sada stvarno izgleda, žargonski rečeno, “bolje nego nov”.

To nas dovodi do završnog čina – podmazivanja lanca. Odabrao sam ulje “za sve vremenske prilike”, jer to vrlo dobro opisuje većinu vožnje ove godine. Ovo ulje je nijansu gušće od standardnog ulja, što je upravo ono što sam želio.

Naravno, lanac ne trebate “preliti s litrom ulja” – podmazujete ga tako što ćete staviti po jednu kapljicu na svaku kariku, malo ga provrtiti i zatim prebrisati

S uljem sam takođe veoma zadovoljan, jer daje osjetno bolja svojstva lubrikacije, mnogo manje se rasipa iz karika tokom vožnje i samim tim je dugotrajnije, a lanac privlači manje prljavštine na sebe.

Summa summarum

Bicikl je spreman za nove avanture, a – sve u svemu – moj konačni zaključak, kao nekoga ko ima prilično staromodna shvatanja, je da napredna njega i zaštita bicikla nije pomodarstvo, nego da je i taj segment opreme napredovao zajedno s razvojem bicikala.

Naravno, ni sam još uvijek nemam kompletnu sliku šta je sve moguće, jer sam imao priliku probati samo mali dio Muc-Off proizvodnog programa, koji pokriva mnogo više segmenata od same njege bicikla, a kompletnu ponudu možete vidjeti na M-Bike Shop web sajtu.

Sharing is caring - share with your friends