Home Nikiciklizam Recenzije proizvoda Recenzija: 4iiii Precision mjerač snage

Kako kaže reklama za jedan poznati brend – snaga bez kontrole ne znači ništa. Ali, da bismo je kontrolisali, snagu prvo moramo moći izmjeriti. Tu na scenu stupaju mjerači snage, u našem jeziku poznatiji kao “pauermetri”, veoma popularan i – ako pitate određene ljude – neizostavan komad opreme za današnje ili ti moderne bicikliste.

Vrste mjerača snage

Istorijski gledano, rađala su se razna rješenja – od mjerenja frekvencije i brzine kretanja lanca, preko točka s mjeračem snage u zadnjoj nabi, pa čak do senzora za guvernalu, koji prilično uspješno pretpostavljaju ostvarenu snagu na osnovu više parametara. Ipak, kao najpouzdaniji i najpopularniji, pokazali su se mjerači snage integrisani u pauk na prednjim zupčanicima, mjerači snage na kurblama i pedale s mogućnošću mjerenja snage.

Mjerači snage sa senzorom na kurbli

Kanadski proizvođač mjerača snage, interesantnog naziva 4iiii, proizvodi mjerače snage bazirane na senzorima lociranim na kurblama. Ja sam se odlučio za ovo rješenje, jer mi je bilo najpraktičnije u smislu zamjene, a i najpovoljnija opcija. Naime, zamjena pedala mi apsolutno nije bila opcija, jer u trenutku nabavke nijedan proizvođač pedala s mogućnošću mjerenja snage nije proizvodio pedale koje koriste SPD SL pločice (sada u tom smislu postoje dvije opcije, ali uz visoku cijenu i osjetnu dodatnu težinu, op.a.).

Ako želite mjerač snage baziran na senzorima na kurblama, morate nabaviti odgovarajući model i to u dužini koja vam je potrebna. To eventualnu  kasniju prodaju čini malo težom, jer ćete morati naći kupca koji traži upravo takvu kurblu ili pogon. S druge strane, 4iiii nudi i “factory install” opciju, pri čemu će instalirati senzor na vašu postojeću kurblu, a to dalje znači i da neki stariji bicikl možete obogatite mjeračem snage.

Kao i u slučaju pedala s mogućnošću mjerenja snage, kod sistema sa senzorom na kurblama je takođe moguće birati između jednostranog mjerača ili dvostranog mjerača (eng: dual-sided powermeter). Razlika je, logično, što jednostrani sistemi mjere snagu na lijevoj nozi i onda taj podatak udvostruče, dok dvostrani mjerači snagu mjere odvojeno za obe noge.

Naravno, podatak o razlici snage lijeve i desne noge je itekako koristan (u tom smislu, powermeter pedale daju još detaljniju analizu prenosa snage), ali ako do sada uopšte niste imali mjerač snage, onda će vam i osnovna opcija, tj. jednostrani mjerač biti veoma koristan, jer će vam pružiti 90% podataka koji vas zanimaju tokom i nakon vožnje.

Za mene je važio navedeni slučaj, tako da sam se odlučio za jednostrani mjerač.

4iiii Precision Powermeter

Čak i uz ovako jasno definisane zahtjeve, imao sam opciju izbora ovakvog rješenja mjerača snage dva renomirana proizvođača, a 4iiii sam se odlučio iz konkretnog razloga što je bio osjetno jeftiniji, uz nešto bolju autonomiju baterije i pozitivnije utiske korisnika (na osnovu recenzija na internetu).

Senzor koristi ANT+ i Bluetooth sisteme za komunikaciju s vašim GPS kompjuterom i mobilnim telefonom, a dodaje samo 9 grama težine vašoj kurbli, što praktično ne možete osjetiti. S druge strane, mjerač snage služi i kao mjerač kadence, tako da senzor za kadencu možete da skinete (a uz to izgubite i njegovih nekoliko grama težine, op.a.) ili možete da ostvarite uštedu, jer ne morate da ga kupujete posebno. 4iiii Precision je prilično kompaktan i ne bi trebalo da imate problema s korištenjem uz većinu ramova na tržištu.

Senzor ima IPX7 vodootpornost (potapanje do 1 m dubine) i pogoni ga jedna CR2032 baterija, koja u prosjeku traje 110-120 časova. Nisam štopao vrijeme između dvije izmjene baterije, ali kako otprilike zamijenim 3-4 baterije tokom sezone, taj podatak se uklapa u računicu.

Za ugradnju kurble sam samo trebao da izvrnem pedalu, odvrnem dva imbusa koja drže kurblu, skinem je i uradim suprotno s 4iiii kurblom. Ta-daaa! Moj SCOTT Addict RC sa Shimano Ultegra R8000 pogonom je sada dobio mogućnost mjerenja snage.

Konektivnost

Mjerač snage se budi iz sna nakon nekoliko okreta pedala i veoma lako se uparuje s vašim GPS uređajem, nakon čega ostaje spojen i automatski se povezuje, kao uostalom i svi ostali senzori koje koristite.

Preko 4iiii aplikacije na telefonu možete da vidite status baterije i da inicirate kalibraciju, a tu je i opcija svojevrsnog snimanja vožnji. Kalibraciju je moguće pokrenuti i preko samog GPS uređaja, tako da vam aplikacija nije nužno potrebna, ali preko nje se vrše ažuriranja firmware-a u mjeraču snage, tako da biste je trebali instalirali.

Kalibracija traje nekoliko sekundi i vrši se tako što se pedale postave u poziciju 12-6, uz bicikl savršeno uspravan i miran. Proizvođač preporučuje kalibraciju prije svake vožnje, za ultimativnu tačnost uz +/- 1% greške (standard za mjerače snage, op.a.) u rasponu 0-4000 W, ali nisam primijetio neke pretjerane oscilacije čak ni nakon dužeg perioda bez kalibracije. Mjerač konstantno vrši temperaturnu kompenzaciju, tako da nije bitno u kakvim uslovima počinjete i završavate vožnju.

Snaga klade valja

Nakon veoma jednostavne i brze instalacije, čim sam izašao na vožnju – postao sam pametniji za podatak o snazi koju proizvodim u bilo kojem trenutku. Treba imati u vidu da je podatak koji ovaj osjetljivi mjerač šalje veoma detaljan i pun oscilacija, te da za pravilnu interpretaciju nema smisla da pratite podatak o snazi u datom trenutku, nego se najčešće koristi “ispeglani” podatak o prosječnoj stazi ostvarenoj u nekom vremenskom periodu. Taj interval možete da birate, ali period od 3 sekunde je optimalan za tu namjenu.

Već sam pomenuo da mjerač mjeri i kadencu, u rasponu od 30 do 150 obrtaja u minuti. Te brojke sam testirao i upravo je tako kako piše. Ispod 30 i preko 150 obrtaja – kadenca padne na nulu, ali rijetko kada ćete se u realnosti naći u takvim situacijama.

Pored podatka o trenutnoj snazi koju proizvodite, koja se koristi u sistemu treninga, uz mjerač vremena (lap timer) možete da izmjerite svoj FTP (prosječna snaga na sat vremena, op.a.) ili da lako kvantifikujete napredak koji tokom sezone ostvarujete na nekoj dionici ili usponu.

Takođe, osim podataka do kojih lako možete sami doći ili ih jednostavno izračunati, vaš uređaj će vam ponuditi i pregršt drugih parametara koji su karakterisali vašu vožnju. Konkretno moj Wahoo ELEMTN ROAM mi prikazuje prosječnu snagu, maksimalnu snagu, normalizovanu snagu, ocjenu stresa i faktor intenziteta treninga, kao i maksimalnu snagu u svim bitnim jedinicama vremena.

U ovom članku se nećemo doticati analize ovih parametara i pričom o sistemu treninga na osnovu snage – to zaslužuje poseban članak.

Summa summarum

Ako ste duboko zagazili u biciklizam, onda znate da bilo kakav podatak – ako vam je jasno kako ga tumačiti i iskoristiti – mnogo znači za treninge i vožnje, pa isto tako i famozni podatak o snazi. S druge snage, ako vam taj podatak nije bitan, onda vam realno nema ni smisla uzimati bilo kakav mjerač snage.

Ako govorim konkretno o mom 4iiii Precision powermeter-u, tokom gotovo dvije sezone korištenja nisam imao nikakvih problema s njim, osim u situacijama kada je djelovalo da postižem nevjerovatne nivoe snage, ali to se dešavalo u trenucima kada je baterija davala posljednje znakove života, jer sam ignorisao ROAM-a koji me je prethodno uredno upozoravao na to.

Jedini problem koji imam s ovim mjeračem snage, ali ne konkretno mojim, jer sam to vidio na Stravi i kod drugih vozača, je to da na svakoj vožnji u nekom trenutku napravi impulsni skok kadence i zabilježi nerealan i pogrešan podatak o maksimalnoj kadenci. Nikada nisam primijetio da se to dešava na displeju mog ROAM-a provjeravajući trenutnu kadencu. Nedavno sam nakon dužeg vremena ažurirao firmware mjerača snage, ali od tada nisam imao priliku da ga isprobam, tako da ću naknadno da dodam taj podatak u članak.

Sve u svemu, zadovoljan sam s 4iiii Precision mjeračem snage i podacima koje mi pruža i smatram da je za većinu vozača, uključujući i mene, sasvim dobra solucija. Ali, ako bih prelazio na dvostrani mjerač snage, to najvjerovatnije ne bi bilo u ovom formatu, jer bih u tom slučaju želio imati i mnogo detaljnije podatke o pedaliranju.

Sharing is caring - share with your friends