Home Nikiciklizam Recenzije proizvoda Recenzija: Wahoo ELEMNT ROAM GPS ciklokompjuter

Poslovica kaže kako čovjeka ne upoznate dok zajedno ne pojedete vreću soli, pa tako i ja recenziju ovog sjajnog uređaja pišem tek nakon 200 vožnji, mada sam s njim prezadovoljan još od prve.

Razlozi zašto sam se odlučio za nabavku ROAM-a, de facto nasljednika originalnog Wahoo ELMNT-a, se baziraju na razlozima nabavke mog prošlog GPS ciklokompjutera – takođe Wahoo-a, ali manjeg i starijeg BOLT-a. Kako se većina toga što sam napisao u vezi BOLT-a direktno tiče i ROAM-a, ne bi bilo loše da prvo pročitate taj članak, jer ću se u ovom članku više baviti razlikama i poboljšanjima. Ali ukratko – BOLT je veoma praktičan i stabilan uređaj i jedini koji je zadovoljio sve moje specifične kriterijume u to vrijeme i uspješno me služio na preko 300 vožnji i 23.000 pređenih kilometara.

Kao i u slučaju BOLT-a, ROAM takođe možete kupiti kao sam uređaj s aero nosačem ili kompletan paket (tzv. “bundle”), u kojem dobijate traku i senzor za puls, žiroskopske senzore za brzinu i kadencu, te još neke sitnice.

Zašto zamjena uopšte?

Odlično pitanje! I sam sam mnogo razmišljao o tome prije nabavke, prvenstveno jer se uvijek vodim idejom “ako nije pokvareno – ne popravljaj”, a uvijek priznajem i da nisam ni neko ko voli promjene i prilagođavanja. Postoje brojne razlike između ova dva uređaja, a to je da je ROAM veći, ima displej u boji, veću internu memoriju za skladištenje podataka, bolju autonomiju baterije, naprednije navigacione sposobnosti i generalno djeluje ozbiljnije.

To što je veći mi nije bilo prioritetno, čak mi je djelovalo i kao minus. Bolja autonomija baterije mi je svakako bila bitna, po pitanju displeja u boji sam bio indiferentan, tako da mi je praktično najbitniji razlog za nabavku ROAM-a bilo to što je obogaćen dodatnim navigacionim mogućnostima. Naravno – jedno je teorija, a drugo je praksa, kao što ćemo vidjeti i u nastavku recenzije.

Ljubav na drugi pogled

Kao što rekoh, inicijalno sam se mnogo dvoumio u vezi nabavke ROAM-a, ali nisam očekivao da će se dilema nastaviti i nakon prvog praktičnog kontakta s ovim uređajem, koji se desio u zatvorenom prostoru, a ne na vožnji. ROAM mi je nekako izgledao mnogo manje simpatičan od BOLT-a, dok mi je displej na prvi pogled izgledao kao korak unazad u odnosu na stari uređaj – uz opasku da sam ga koristio s osvjetljenjem, u prostoriji sa slabom rasvjetom.

Međutim, već prilikom narednog kontakta, koji se ovaj put desio na vožnji, situacija se potpuno preokrenula. Prva osjetna razlika je bilo mnogo pozitivnije uklapanje uređaja u nosač, uz jasan “klik”. Zatim je uslijedilo paljenje uređaja, pri čemu je pomenuti displej dobio šansu da se pokaže u pravom svjetlu (bukvalno govoreći :)) i oduševi me svojom oštrinom i kontrastom! Može se reći da je tehnologija displeja slična uređajima za čitanje elektronskih knjiga.

Displej je takođe fizički veći i omogućava prikaz dodatnog reda podataka, s dva parametra vožnje – njih ukupno 11. Ako su vam potrebni “krupni brojevi” – zumiranjem prikaza i smanjenjem broja polja dobijate izrazito velike i oštre podatke.

Nešto što je takođe potpuno drugačije riješeno u odnosu na monohromatski displej BOLT-a je osvjetljenje za uslove noćne vožnje. Ovo je nešto što mi je na prvi pogled djelovalo kao korak unazad, ali u realnim uslovima noćne vožnje sam i to veoma brzo okarakterisao kao napredak. Takođe, ROAM je opremljen i senzorom za automatsko paljenje osvjetljenja – ako tako namjestite u podešavanjima.

Obojimo svijet

Pojedinačno gledajući, najveća promjena po pitanju displeja je ipak dodatak boja – navodno njih čak osam (malo sarkazma nije na odmet :)), s tim da ja ne mogu reći da sam uspio izbrojati i toliko :). Ipak, razlika koju tih nekoliko boja donosi u odnosu na monohromatski displej je drastična, jer omogućava da na mapi  možete razaznati šta je definisana ruta, šta autoput, šta pruga, a šta rijeka – ranije se znalo desiti da mapa bude voema konfuzna. Uz dodatak boja i veći ekran nešto više rezolucije, navigacija korištenjem učitanog GPX fajla je mnogo jasnija i ugodnija.

Ažuriranje softvera na uređaju se dešava s vremena na vrijeme, moglo bi se reći i prilično često, a neki od tih ažuriranja znaju da obogate uređaj i novim opcijama. Jedna od takvih opcija je i gradacija gradijenta profila rute na osnovu boja, kako na brojčanom podatku, tako i na samoj mapi profila rute – u slučaju da imate učitanu rutu.

Nakon nastanka donje fotografije, ažuriranje softvera je donijelo i oznake gradacije nadmorske visine i dužine izabranog segmenta na profilu rute, na odgovarajućoj stranici.

Uređaj je, osim većeg displeja, gabaritniji i zbog toga što sadrži dva seta multifunkcionalnih LED lampica. Na BOLT-u postoji red lampica pri vrhu uređaja, koje možete zadužiti za vizuelni prikaz nekog od parametara, npr. zone pulsa ili snage. Istovremeno, te LED lampice se koriste i za vizuelnu reprezentaciju akcije koju je potrebno da uradite na određenoj raskrsnici, pored obavještenja na samom ekranu.

ROAM posjeduje dodatno i kolonu LED lampica na lijevoj strani uređaja, s tim da su funkcije sada razdvojene – lampice u vrsti služe za navigaciju, a lampice u koloni za prikaz parametra po izboru.

“Beam me up, Scotty”

Pomenuo sam napredne navigacione sposobnosti, koje su najveća interna razlika između BOLT-a i ROAM-a. Ono što napredniji od ova dva uređaja omogućava je sposobnost samostalnog kreiranja rute na osnovu bazne mape, dakle bez korištenja telefona i ELEMNT aplikacije. Koliko vam je to bitno zavisi od konkretnog načina korištenja uređaja – koliko često istražujete nepoznate terene, da li vam je telefon uvijek pri ruci itd.

Takođe, ROAM vam omogućava da se krećete kursorom po mapi, npr. ako želite da vidite šta vas očekuje na ruti kojom se krećete ili želite da vidite gdje se nalazite u široj regiji, dok je BOLT nudio samo mogućnost zumiranja u plus ili minus, na vašoj trenutnoj lokaciji.

Ostale razlike

Osim samog uređaja, ROAM “bundle” donosi i novi senzor za broj otkucaja srca, uz izmijenjenu traku. Senzor ima kontrolne LED lampice s gornje strane, dok je traka mnogo ugodnija za nošenje i preciznija (manje osjetljiva na vibracije izazvane vjetrom).

Takođe, veći uređaj posjeduje i veću bateriju i omogućava još bolju autonomiju – oko 17 sati aktivnog korištenja, u odnosu na BOLT-ovih 13,5-14 sati. Možda vam ovo djeluje kao nebitna okolnost, ali ako se bavite ultramaratonskim vožnjama, znate da je autonomija veoma bitna.

Kako to sve praktično izgleda?

Pa, moram reći da izgleda odlično! Pomenuo sam kako ne volim promjene i prilagođavanja, ali s ROAM-om to nije bio slučaj. Nevjerovatno sam se brzo navikao – toliko da mi je već nakon par dana BOLT djelovao prilično strano.

Kao i u slučaju pametnih telefona, veoma lako sam se navikao na veći i pregledniji GPS uređaj, a dodatnih 3-3,5 sata autonomije mi je svakako dobro došlo. Takođe primijetio sam i da je barometar mnogo precizniji, odnosno podatak o ukupnom savladanom usponu je mnogo precizniji i konzistentniji.

Pored toga, uređaj se pokazao mnogo stabilniji od BOLT-a, nije bilo problema sa zamrzavanjem, osim kada se jednom zbunio pred sam kraj vožnje od 485 km. Istini za volju, nisam imao odgovarajuću baznu mapu države u kojoj sam se nalazio, tako da je to možda bio razlog.

Za kompletnost recenzije, pomenuću i neke bitne standardne funkcije:

  • rute iz RideWithGPS-a se jednostavno prebacuju direktno na uređaj preko interneta, a takođe je moguće kreirati i učitati rute uz pomoć aplikacije na telefonu ili ih kreirati na samom uređaju,
  • vožnje iz uređaja se automatski dižu na Stravu preko WiFi-ja (ili, po potrebi, preko konekcije na telefon) po povratku kući,
  • gotovo sva podešavanja se vrše nevjerovatno brzo kroz odličnu aplikaciju na telefonu,
  • ako vam nije dovoljna autonomija baterije od oko 17 časova, uređaj je moguće dopunjavati tokom rada, preko microUSB kabla,
  • pored niza konfigurabilnih ekrana, na raspolaganju je i poseban “penjački” (climbing) ekran, odnosno prikaz profila uspona ili cijele rute i vaše trenutne lokacije na profilu,
  • mogućnost jednostavnog zumiranja ekrana, odnosno smanjenja broja prikazanih parametara, od ukupno 11, pa sve do samo jednog parametra (veoma korisno ako npr. radite intervale i želite da se koncentrišete samo na dva ili tri najbitnija parametra),
  • uređaj ima kolonu višebojnih LED lampica, koje služe za vizuelnu indikaciju odabranog parametra (npr. broj otkucaja srca, snaga ili brzina), ali i dodatni red lampica za dodatno vizuelno obavještenje tokom aktivne navigacije (pored zvučnog signala, kao i uputstava na ekranu) o tome na koju stranu trebate skrenuti (ili možda produžiti ravno), kao i u slučaju da ste napustili zadanu rutu,
  • uz konekciju na telefon, uređaj pruža opciju live tracking-a, odnosno javnog praćenja lokacije i parametara vožnje preko interneta,
  • uređaj je moguće koristiti za kontrolu smart trenažera i moguće je povezati powermeter, Garmin Varia Radar i druge senzore na njega.

Summa summarum

Već sam naveo sva poboljšanja u odnosu na već odličnog BOLT-a, tako da je pregršt pozitivnih stvari, ali postoji i par negativnih:

  •  kao što je slučaj s BOLT-om, kada se uređaj koristi uz aero nosač, priključak za punjenje se nalazi veoma blizu lule, pa je potreban pljosnat ugaoni USB konektor da bi to bilo izvodivo, mada sam za ultradistance uglavnom koristio poseban nosač za aerobar-ove ili ROAM-a montirao uz klasični nosač na neku drugu lokaciju (jer sam svakako imao nešto drugo imao u prostoru ispred lule),
  • očekivao sam da će ROAM, kao uređaj novije generacije, imati USB-C konektor za punjač, ali to nije slučaj, nego i dalje koristi microUSB, a ni samo punjenje ne obara brzinske rekorde,
  • mada rijetko, nekada se deašava da uređaj ne može da podigne vožnju na Stravu, odnosno prije svega sinhronizuje vožnju na Wahoo server, tako da je potrebno vožnju prebaciti na telefon, pa naknadno sinhronizovati kroz aplikaciju i
  • na kraju, nešto što nas vraća na prvu rečenicu članka – nakon otprilike godinu i po dana korištenja, ljepilo ispod stakla ekrana je počelo reagovati na vlagu – ne utiče na funkcionalnost, ali ne izgleda lijepo.

Sve u svemu, do sada sam bio veoma zadovoljan ROAM-om, a radujem se i njegovom nasljedniku :).

Wahoo program možete pronaći u Spartan Sportu 🙂

Sharing is caring - share with your friends