Home Nikiciklizam Recenzije proizvoda Recenzija: Tacx Flux 2 Smart trenažer

U prošlom tekstu na temu trenažera, objasnili smo šta je trenažer i zašto biste ga trebali imati u svom biciklističkom životu, a dotakli smo se i teme “smart”, kao i “direct drive” trenažera. Da ponovimo – smart trenažeri omogućuju dvosmjernu komunikaciju između trenažera i vašeg kompjutera, tableta (ako to neko još uvijek koristi, prim. aut.), telefona ili GPS uređaja, dok se pojam direct drive odnosi na vrstu pogona trenažera, a to se u ovom slučaju odvija tako što trenažer mijenja zadnji točak vašeg bicikla. Ako ta dva pojma pronađete u jednom trenažeru, to znači da isti možete programirati za treninge po želji, ali i doživiti ugođaj virtuelne vožnje bicikla – šta god da vam je po volji.

Nisam neko ko zazire od promjena i novih tehnologija, ali ih prihvatam tek u momentu kada, barem za neke moje pojmove, budu dovoljno razvijene i istestirane da bih zamijenio nešto što mi je do tada savršeno odgovaralo. Takav momenat mi se upravo desio u oblasti trenažera, posebno što sam (u trenutku pisanja ovog teksta) u procesu zimskih priprema, tako da sam konačno poželio da isprobam neki pametni trenažer, kako bih vidio ko je veći pametnjaković :), a uz to i da saznam kako se ponaša trenažer s direktnim pogonom, jer nikada nisam bio pretjerano oduševljen konceptom klasičnih trenažera, kod kojih zadnji točak (ili preciznije – guma) pogoni valjak (s tim da se mora reći da sam generalno veoma zadovoljan sa svojim postojećim fluidnim tj. hidrodinamičkim trenažerom).

S obzirom da kod nas ne možete jednostavno otići u neku prodavnicu bicikala i opreme i isprobati ovakav jedan sistem, kontaktirao sam kolege iz M-Bike Shop-a da vidim da li bi mi mogli posuditi jedan ovakav trenažer za potrebe testa, kao i pisanja mini-serijala članaka na temu trenažera. Iznenađujuće – rado su se odazvali mom pozivu (mada znaju da imam rigorozne standarde po pitanju kvaliteta opreme) i poslali mi nov Tacx Flux 2 Smart direct drive trenažer – i ovom prilikom im se zahvaljujem na tome!

Pored toga, obezbijedio sam vam i specijalnu ponudu pri nabavci trenažera, koja se ogleda u besplatnoj Garmin traci za puls u vrijednosti od 146 KM pri kupovini Tacx trenažera do 31.12.2020., tako da u obavezno pogledajte ponudu trenažera u M-Bike web shop-u. Sve što trebate uraditi da biste ostvariti ponudu je da podijelite ovaj članak na društvenim mrežama i pretplatite se na moju mailing listu (na dnu članka).

Takođe, bitno je istaći da sam, u svrhu što objektivnije recenzije, trenažer stavio na raspolaganje svim zainteresovanim biciklistima i na kraju sumirao sve utiske, uz dodatnu notu mojih ličnih zapažanja.

Tehnička spika

Tacx Flux 2 Smart se nalazi u gornjem segmentu Tacx-ovih trenažera ili konkretno drugi na ljestvici (inače, gigant Garmin je nedavno uzeo Tacx pod svoje okrilje). To je elektromagnetni trenažer sa zamajcem težine 7,6 kg, klasičnim HG freehub-om (podržava Shimano i SRAM kasete od 8 do 11 brzina, a za ostale varijante trebate dokupiti odgovarajući freehub) i prenosom snage preko remena. Trenažer mjeri snagu koju proizvodite (sa stopom odstupanja preciznosti nižom od 2,5%), brzinu i kadencu, a podržava do 2000 W snage i može simulirati uspone nagiba do 16%. Dakle, sasvim dovoljno za profesionalce, a vjerovatno i za rekreativce :). Povezivanje s drugim uređajima se vrši preko Bluetooh i ANT+ standarda, tako da ga praktično možete povezati sa svim i svačim. Takođe, izmjerio sam visinu od poda do sredine osovina točkova na svom drumskom biciklu s 28 mm gumama i zaključio da bicikl stoji skoro idealno horizontalno, tako da se trenažer koristi bez bloka za odizanje prednjeg točka i na bicikl je lakše sjesti nego na bicikl koji bude izdignut pri upotrebi klasičnog trenažera.

Šta je u kutiji?

Kao kod ruske babuška lutke, u transportnoj kartonskoj kutiji težine 24 kg se nalazi još jedna kutija, a u toj drugoj kutiji se nalazi trenažer, praktično u dva dijela – glavno tijelo sa zamajcem i stopa u obliku slova V. Takođe, tu su šarafi za spajanje u kompaktnu cjelinu, kao i odgovarajući imbus ključ. Moram priznati da sam testiranju pristupio s određenim predrasudama, ali da mi je prvi utisak po vađenju trenažera iz kutije bio da se radi o kvalitetnom i naprednom uređaju (kao što bi i trebao biti, s obzirom na cijenu, prim. aut.). Veoma zgodno je što dobijete i različite nastavke za montiranje bicikla, pa tako možete koristiti bicikl s priloženim klasičnim 5 mm quick release zatvaračem (ili ti iglom), kao i 12 mm thru axle osovinama, dužine 142 i 148 mm. Konverziju možete izvršiti u roku od samo par minuta, a biće vam potrebni imbus ključ od 5 mm i viljuškasti ključ od 17 mm (njih ne dobijate u paketu). Takođe, tu je i distancer za kasete od 10 brzina, razna papirologija, kao i kodovi za besplatnih mjesec dana korištenja Tacx Premium softvera, kao i Zwift-a. Nisam pomenuo da je za napredno korištenje trenažera potreban i izvor napajanja (mada ga možete voziti i bez napajanja, kao “glupog”), tako da u pakovanju dobijate i strujni kabl (koji je inači isti kao za kompjutere).

3, 2, 1… kreni!

Ovaj podnaslov prilično dobro opisuje proces instalacije i pripreme za upotrebu. U principu, jedini problem mi je bio izvući trenažer iz kutije, a u narednih nekoliko minuta sam montirao postolje, zamijenio završetke, nabacio kasetu, postavio bicikl na trenažer i uštekao trenažer u struju. Zatim sam, ponovo za samo nekoliko minuta, instalirao Tacx Utility aplikaciju na telefon, spojio se preko Bluetooth-a, kalibrisao trenažer, provjerio da sva očitavanja funkcionišu kako treba i kreirao nalog na Tacx Training App aplikaciji (dobijate probni 10-dnevni period za Premium pristup, pored pomenutih mjesec dana uključene pretplate, a dalje će vas to zadovoljstvo mjesečno koštati od 9,99 američkih dolara naviše). Zatim sam, kako bih dobio bolje iskustvo, aplikaciji pristupio preko laptopa, povezanog na trenažer preko Bluetooth-a i na LCD TV preko HDMI kabla. Sve u svemu, samo 15-20 min nakon prvog kontakta s trenažerom, već sam se vozikao po Gironi u Španiji.

Pametnjaković

Kao što rekoh, Tacx Training App možete koristiti na telefonu, tabletu ili na kompjuteru i to je mozak ovog pametnog sistema. Besplatna verzija vam omogućava kreiranje treninga, prikaz trenutnih podataka, kao i statistike vožnje, koju možete eksportovati ili podesiti da se automatski podijeli na vaš Strava nalog. Premium verzija na to dodaje još i mogućnost simulacije vožnje na brojim svjetskim destinacijama, uz video klipove i odgovarajuću mapu elevacije, odnosno kontrolu opterećenja trenažera. Pored toga, možete importovati i svoju GPS rutu, pri čemu ćete voziti po 3D prikazu rute, uz automatsku simulaciju profila terena. Takođe, možete odabrati jedan od brojnih planova za treninge. Postoji i skuplja HD verzija aplikacije, koja vam donosi video klipove u višoj rezoluciji. Vožnja uz pomenute video klipove je veoma zanimljiva i ubija momenat dosade vezan za vožnju trenažera, pogotovo uz interaktivnost koju dobijate kontrolom opterećenja trenažera od strane aplikacije. Takođe, tu su i parametri koji pokazuju vaše performanse (uključujući i puls, ako imate traku sa senzorom), a vozačima može biti i veoma zanimljiv (vjerovatno većini njih ranije nepoznat) podatak o trenutno ostvarenoj snazi, što je posljednji krik mode i tehnologije u svijetu biciklizma.

U kakvoj ste vezi?

Nisam siguran da li svi pametni uređaji mogu da međusobno komuniciraju, ali bi bilo praktično kada bi trenažer mogao dojaviti bojleru da se uključi kada započnete vožnju, a veš mašini da može da vas očekuje da se pojavite sa znojavim dresom i peškirom nakon završetka vožnje :). Šalu na stranu, pored pomenute Tacx aplikacije, trenažer možete kontrolisati i preko pregršt drugih aplikacija (poput gorepomenutog i svepopularnog Zwift-a), a tokom perioda testiranja trenažera, sam isprobao i sve najpopularnije aplikacije, tako da ću i o tome takođe napisati članak. Pored toga, trenažer savršeno dobro možete kontrolisati i svojim GPS uređajem, bilo na osnovu programiranog treninga ili GPS rute (barem u slučaju uređaja koji ja koristim), a isti prima i podatke o snazi, brzini i kadenci od trenažera. Dakle, ako nemate ni desktop kompjuter, ni laptop, a koristite Nokia 3310 telefon – opet imate priliku da vozite trenažer u pametnom režimu.

Knjiga utisaka

Kao što rekoh, trenažer su imali priliku voziti biciklisti koji trenutno koriste neku drugu vrstu smart trenažera, obični trenažer ili se pak prvi put susreću s trenažerom, a naravno i ja lično. Ukratko – utisci su odlični! Trenažer je veoma stabilan, čak i pri vožnji van sica, direktni pogon omogućava kvalitetniju vezu između pedala i trenažera, a elektromagneti veoma brzo i glatko reaguju na promjene opterećenja, za razliku od jeftinijih smart trenažera, kod kojih je odziv spor i osjetno “stepenast”, što umnogome kvari osjećaj vožnje. Bitno je pomenuti i da trenažer može funkcionisati u tzv. ERG modu, a to bi značilo da možete podesiti željenu snagu u Watt-ima koju želite da održavate (npr. 250 W), a trenažer će se svim silama truditi da vas drži u toj zoni, bez obzira na šaltanje brzina i mijenjanja kadence. Naravno, na vama je da uložite potreban napor da dostignete željeni cilj.

Nikicina zapažanja

Ništa nije savršeno, pogotovo ja i moji zahtjevi :), ali dugoročno posmatrano – malo mi smeta što trenažer nema prekidač za paljenje i gašenje, jer ne volim da mi uređaji stoje u stand by modu, a nekada može biti potreban i reset da bi se reinicijalizovala Bluetooth konekcija. Naravno, moguće je jednostavno ištekati uređaj iz struje, ali ta mi se ideja dugoročno ne sviđa. Ručica Syncros osovine zadnjeg točka mog bicikla lagano struže po kućištu trenažera tokom posljednjeg kruga navoja, ali moguće je čvrsto stegnuti bicikl. I konačno, zbog težine i gabarita, trenažer je za moja slaba leđa nezgodan za manevrisanje i prenošenje, pa bi bilo praktično da ima integrisanu nekakvu ručku.

S druge strane, izreka koju često ponavljam – “ne znaš da ti nešto treba dok ne probaš” – ponovo se pokazala tačnom. Proizvođači softvera i hardvera su napravili dobar posao da učine trenažere više “mainstream”, odnosno da ih približe i učine zanimljivijim rekreativcima, koji ranije nisu baš razmatrali to kao bitan dio biciklističke opreme. Naravno, globalne okolnosti su takođe dovele do toga da se ljudi okrenu načinima vožnje bicikla u zatvorenom prostoru. Sve to na stranu, meni, kojem nije strano voziti klasični trenažer, takođe je bilo zanimljivo imati interaktivnost, kao i podatak o proizvedenoj snazi, tako da sam dobio željeni odgovor na pitanje kako bi bilo voziti direct drive smart trenažer i sada nisam siguran kako ću se ili da li ću se od njega rastati…

Što se vas tiče, pročitajte prethodni članak o trenažerima, a zatim pogledajte ponudu trenažera u M-Bike Shop-u, pa zaključite da li vam treba trenažer ili, bolje reći, koji model bi se mogao uklopiti u vaš budžet.

U narednom članku na ovom temu vam donosim test 10 najpopularnijih aplikacija za pametne trenažere.

Sharing is caring - share with your friends