Home Nikiciklizam Recenzije proizvoda Top 10 aplikacija za virtuelni biciklizam za 2021.

Kao treći i posljednji članak mini-trilogije na temu trenažera, koja je počela temom zašto vam je potreban trenažer, a zatim i predstavila jedan smart trenažer – sada analiziramo ponudu i sadržaj onoga što unosi pamet u pametne sisteme, a to su aplikacije za kontrolu trenažera i interaktivnu vožnju.

Ovdje sam pokušao predstaviti 10 najboljih aplikacija za virtuelnu vožnju koje biste trebali uzeti u obzir tokom 2021. godine, ako posjedujete smart trenažer (mada jedan dio aplikacija može da funkcioniše i s klasičnim trenažerima). Naravno, broj aplikacija na tržištu je veći, ali neke veoma popularne aplikacije nisam predstavio iz različitih razloga. Npr. Peloton App, s ogromnim brojem korisnika, je raspoloživ samo na tržištima gdje je moguće nabaviti i njihov hardver (a kod nas naravno nije), TrainerRoad je izuzetno popularna ili najkorištenija aplikacija za kreiranje kompletnog plana treninga i takmičenja u jednoj sezoni, ali ne pruža mogućnost virtuelne vožnje (što je bio preduslov za ovu listu), dok je Onelap, uslovno rečeno kineska varijanta Zwift-a, raspoloživa samo na jednom jeziku, a to je, pogađate, 中文. Postoje i neke besplatne aplikacije, koje su na granici funkcionalnosti, komplikovane za korištenje ili jednostavno ne toliko atraktivne za prosječnog korisnika, tako da ih ni ja nisam razmatrao, jer sam želio testirati samo aplikacije za koje bih se potencijalno odlučio da lično koristim.

Sve aplikacije zahtjevaju vezu s internetom i većina njih omogućava da izvezete podatke o vožnji na razne sajtove (poput Strava-e) ili uvezete struktuirane treninge (npr. iz TrainingPeaks-a).

Procedura testiranja

S obzirom da i sam pristupam korištenju smart trenažera i odgovarajućih aplikacija po prvi put, mogao sam objektivno i bez favorizacije da pristupim svakoj aplikaciji, a to sam učinio u čak četiri ciklusa. Prvo sam izvršio osnovno istraživanje i napravio listu aplikacija koje ću testirati, te se upoznao se s njihovim konceptima. Zatim sam instalirao, pokrenuo i brzinski isprobao sve aplikacije – kako njihove mobilne, tako i desktop verzije – da bih stekao neki osnovni utisak kako to sve funkcioniše. Nakon toga sam pristupio novom krugu, kada sam praktično testirao razne aspekte korištenja svake aplikacije, u mjeri koliko sam smatrao da mi je dovoljno da steknem dobar osjećaj o čemu se tu radi. Konačno, sa solidnim poznavanjem svake aplikacije i objektivnim mišljenjem, ponovo sam detaljnije isprobao svaku od njih, u svrhu sticanja finalnog subjektivnog mišljenja, tj. favorita za sopstvene potrebe, jer aplikacije nisam testirao samo zbog vas, nego i zbog sebe :). Dodatno, poznanicima koji su dolazili na test trenažera, prezentovao sam nekoliko različitih vrsta aplikacija i uzeo njihovo mišljenje u obzir.

Za potrebe testiranja, koristio sam Tacx Flux 2 Smart trenažer, ustupljen od strane M-Bike Shop-a, a isti sam često kalibrisao, da se ne bi desilo odstupanje između aplikacija po tom osnovu. Takođe, sve aplikacije sam podesio na 100% realistično opterećenje, dakle bez olakšica ili otežavajućih okolnosti, a koristio sam prosječan laptop (Acer Swift 1), prosječan TV (Sony 32” LCD) kao i prosječnu vezu s internetom… ali barem je telefon bio nešto bolji (Samsung Galaxy Note 10),

U svrhu članka, aplikacije sam poredao abecedno po nazivu, kako ne bih morao birati neki subjektivan kriterijum za sortiranje.


BKOOL Cycling

Web sajt: https://www.bkool.com
Vrsta aplikacije: Interaktivna vožnja uz video klipove + 3D virtuelna vožnja
Mobilna aplikacija: Android, iOS
Desktop aplikacija: Windows 7-10, OSX
Cijena: Premium 9,99 EUR mjesečno
Besplatan period: 30 dana, potrebna platna kartica

BKOOL brend je već dugo na tržištu, a do prošle godine je proizvodio i hardver (tranežere i sobne bicikle), tako da ima velik broj korisnika. BKOOL Cycling je veoma zanimljiva aplikacija, jer nudi opciju vožnje uz video snimke, kao i vožnju u 3D virtuelnim reprezentacijama ruta (neke rute su raspoložive u obe varijante, a neke samo u jednoj od dva pomenuta stila), a moguće je voziti i s pogledom na mapu iz ptičje perspektive. Rute je moguće voziti individualno ili u sklopu live događaja, vozeći zajedno s drugim učesnicima. Pored toga, korisnici mogu i sami da dodaju rute (u kombinaciji GPS zapisa i video snimka), tako da je raspoloživ veliki broj ruta, ali isto tako kvalitet mnogo varira. Osim BKOOL Cycling-a, tu je i BKOOL Fitness segment, gdje možete voziti struktuirane treninge uz vodstvo instruktora, mada uglavnom na španskom jeziku.

Nikicina zapažanja

Ono što je veoma praktično je to da vam, prije vožnje odabrane rute, aplikacija automatski nudi 10 minuta vožnje zagrijavanja (što je neophodno prije vožnje neke brdske rute). Ekran neopteretljivo prikazuje sve podatke koje biste željeli da vidite, ali su isti prilično sitni za ekran telefona, pa je preporuka da ovu aplikaciju koristite na laptopu ili TV-u. Aplikacija manje-više uspješno prilagođava brzinu prikaza video klipova brzini kretanja, koja opet dobro reprezentuje ono što se stvarno dešava na trenažeru. Jedino mi se ne sviđa što su promjene opterećenja prilično stepenaste, a ne glatke kao u stvarnom svijetu (odnosno mape elevacije su dosta simplifikovane). BKOOL je moguće koristiti i uz klasične trenažere, naravno bez povratne veze i kontrole opterećenja. Uz 30 dana besplatnog probnog perioda, definitivno ćete moći odlučiti da li je ovo aplikacija za vas.


ErgVideo

Web sajt: https://ergvideo.com
Vrsta aplikacije: Interaktivna vožnja uz video klipove
Mobilna aplikacija: –
Desktop aplikacija: Windows 10
Cijena: 10 USD mjesečno
Besplatan period: besplatan softver s ograničenom funkcionalnošću

ErgVideo je malo stariji softver ograničen samo na Windows 10 platformu. Ono što karakteriše ovu aplikaciju je potpuno drugačiji pristup u odnosu na druge aplikacije koje vam omogućavaju da vozite uz video snimak, a to je korištenje trenažera u “ergometarskom” ili ERG modu. To znači da aplikacija ne modifikuje opterećenje trenažera na osnovu profila rute, već se to dešava na osnovu parametara snage koja je bila uložena tokom snimanja video klipa (njih 110 raspoloživih) i to po principu da i vi morate postići navedenu snagu. Logika ovog načina rada je takva da vas postavlja u ulogu vozača na snimku i morate da reagujete na promjene ritma i brzine, što faktički dođe kao simulacija grupne vožnje ili trke u poređenju s individualnom vožnjom po sopstvenom nahođenju.

Nikicina zapažanja

Zanimljiv način simulacije vožnje, a moguće je povezati do 24 vozača, pri čemu svako može prilagoditi generalni nivo opterećenja svojim mogućnostima, pa se tako dobija i adekvatna grupna vožnja. Besplatna verzija softvera omogućava kontrolu trenažera u ERG modu na osnovu vaših kreiranih planova treninga, dok je za vožnju uz video klipove potrebna pretplata. Naravno, za ovu aplikaciju je neophodan smart trenažer.


FulGaz

Web sajt: https://fulgaz.com
Vrsta aplikacije: Interaktivna vožnja uz video klipove
Mobilna aplikacija: Android, iOS, Apple TV
Desktop aplikacija: Windows 10, OSX
Cijena: 12,99 USD mjesečno
Besplatan period: 14 dana, nije potrebna platna kartica

FulGaz je aplikacija koja se hvali svojom realističnošću simulacije vožnje, raspoloživa je na svim platformama i veoma je jednostavna za korištenje, a nudi nekoliko stotina ruta, koje je moguće voziti individualno ili kao dogovorenu grupnu vožnju. Video klipovi su snimani isključivo na biciklima i pažljivo odabrani i uređeni, tako da su generalno veoma dobrog kvaliteta, a možete i sami dati doprinos bazi ruta, šaljući svoje snimke. Pored vožnje uz snimke, aplikacija nudi i par 12-sedmičnih trening-planova, dok je moguće učitati i sopstvene treninge.

Nikicina zapažanja

Mogu potvrditi da je ono što je napisano u prvoj rečenici apsolutno tačno! Osjećaj opterećenja pri vožnji uzbrdo je baš kakav treba biti, promjene opterećenja su realne i glatke, a brzina kretanja vjerno oponaša stvarnu brzinu koju postižete na trenažeru. Pored toga, brzina video klipa se prilagođava vašoj brzini. Podaci na ekranu su prilično sitni, pa je preporučljivo koristiti veće ekrane, a među podacima imate i prikaz originalnih parametara vožnje, čisto da znate šta stoji iza datog snimka. Postoji i Challenge mod u kom je moguće je aktivirati Bernarda – vašeg virtuelnog partnera, kojem možete podesiti željenu snagu, a onda se takmičiti s njim. Aplikaciju je moguće (uz ograničenu funkcionalnost) koristiti i uz klasične trenažere.


Kinomap

Web sajt: https://www.kinomap.com
Vrsta aplikacije: Interaktivna vožnja uz video klipove
Mobilna aplikacija: Android, iOS
Desktop aplikacija: veza preko browser-a
Cijena: 9,99 EUR mjesečno
Besplatan period: 14 dana, nije potrebna platna kartica

Kinomap nudi ogromnu bazu video klipova za interaktivnu vožnju (preko 11000 ruta), a pri tome ima i sekcije za traku za trčanje i mašinu za veslanje. Aplikaciju je moguće povezati sa svim smart i klasičnim trenažerima, pa čak i bez bilo kakvih senzora, tako što će prednja kamera vašeg uređaja da izračuna vašu kadencu. Pored vožnje ruta uz video klipove, aplikacija nudi različite treninge uz prateće video klipove, ali i veliku kolekciju klasičnih struktuiranih treninga. Odnedavno postoje i organizovane grupne vožnje i takmičenja srijedom. Za korištenje ove aplikacije je neophodno da imate telefon, ali je moguće imati i prikaz na velikom ekranu preko internet browser-a.

Nikicina zapažanja

S obzirom na različite sportove, aplikacija bi mogla biti zanimljiva triatloncima, a nudi dovoljno ruta da možete trenirati u kući do kraja života, s tim da tu ima svega i svačega. Srećom, moguće je filtrirati rute po raznim kriterijumima, uključujući i kvalitet snimka. Simulacija opterećenja mi se nije činila realnom, a podešavanje generalnog nivoa opterećenja je davalo čudnu reakciju. Glavni parametri vožnje su dovoljno vidljivi na telefonu, ali je prikaz moguće vršiti i na laptopu (kao što sam naveo), s tim da vam isti mora biti pri ruci prilikom pokretanja svake nove rute.


RGT Cycling

Web sajt: https://www.rgtcycling.com
Vrsta aplikacije: 3D virtuelna vožnja
Mobilna aplikacija: kontroler – Android, iOS
Desktop aplikacija: prikaz – Windows 10, OSX, Apple TV
Cijena: 9,99 USD mjesečno
Besplatan period: 14 dana, nije potrebna platna kartica

RGT Cycling zahtjeva instalaciju dvije aplikacije – jednu za mobilni uređaj (kontroler) i drugu za kompjuter (prikaz), a nudi interaktivne grupne vožnje na osam 3D generisanih ruta, baziranim na stvarnim lokacijama, poput Paterberga ili Stelvia. Potrudili su se da repliciraju stvaran osjećaj vožnje, uključujući i efekat zavjetrine, dok karakteri čak usporavaju tokom prolaska kroz krivine i da bi izbjegli sudar s drugim vozačem. Da vam ne bi bilo dosadno, raspoloživo je i nekoliko različitih prikaza vožnje – u principu pogled sa različitih (virtuelnih) kamera. Aplikacija nudi i struktuirane treninge, kao i kompletne trening planove. Osim ponuđenih ruta, moguće je poslati i svoj GPX fajl rute dužine do 100 km, na osnovu čega će aplikacija generisati 3D okruženje s profilom vaše rute – ta opcija se naziva Magic Roads.

Nikicina zapažanja

Instalacija desktop aplikacije preko Microsoft Store-a je bila problematična, a i za pokretanje same aplikacije je potreban prilično moćan i moderan kompjuter, tako da sam jedva uspio pronaći i posuditi adekvatan laptop kako bih uopšte isprobao ovu aplikaciju. Srećom, trud se isplatio, jer su grafika i generalan osjećaj vožnje odlični (mobilna aplikacija za kontrolu takođe ima sjajan dizajn). Na vožnjama nije gužva, ali susretaćete druge stvarne vozače (kao i neke bot-ove), koji će vožnju da učine dodatno zanimljivom.


Rolla World (Beta)

Web sajt: https://www.rolla.app
Vrsta aplikacije: 3D virtuelna vožnja
Mobilna aplikacija: Rolla World – Android, iOS
Desktop aplikacija: Rolla Cast – Windows 7-10, OSX
Cijena: besplatno

Rolla je domaći projekat (u razvojnoj fazi) i sastoji se od tri komponente – Rolla World aplikacije za grupnu virtuelnu vožnju i džoging na mobilnim uređajima, Rolla Cast desktop aplikacije za prikaz na kompjuterima i većim ekranima, kao i nevezane Rolla One aplikacije za praćenje vaših dnevnih fizičkih aktivnosti. Vožnja u Rolla World aplikaciji se odvija u sopstvenom svijetu, nudi nekoliko različitih ruta za biciklizam i trčanje, kao i mogućnost personifikacije karaktera, a potpuno je besplatna za korištenje.

Nikicina zapažanja

Rolla svijet je ostrvo koje oblikom podsjeća na Gran Kanariju, ali scenografija ruta je slika i prilika BIH, uključujući i Stari most u Mostaru :). Na ekranu mi nedostaje grafikon elevacije rute, a sam osjećaj vožnje mi nije bio pretjerano realističan. S obzirom da djeluje da je aplikacija više zamišljena kao višekorisnička igrica, a ne kao simulator, možda je i treba posmatrati na takav način. U svakom slučaju, veoma pohvalan projekat koji je još uvijek u razvojnoj fazi, tako da vjerujem da ćemo vidjeti poboljšanja u budućnosti.


Rouvy

Web sajt: https://rouvy.com
Vrsta aplikacije: Interaktivna vožnja uz video klipove i “proširenu stvarnost”
Mobilna aplikacija: Android, iOS, Apple TV
Desktop aplikacija: Windows 10, OSX
Cijena: 15 USD mjesečno
Besplatan period: 14 dana, nije potrebna platna kartica

Rouvy je još jedna aplikacija za grupnu interaktivnu vožnju uz video snimke, s tim da je unikatna u smislu načina prezentacije, jer pored klasične vožnje ruta uz video klipove, kao i struktuiranih treninga bez video klipova (uz veliki izbor i jednih i drugih) nudi i opciju vožnje zvanu “proširena stvarnost” (eng: augmented reality), pri čemu kombinuje video snimke s 3D elementima (biciklisti, baneri i slično). Ovo omogućuva da se održavaju grupne vožnje, pa čak i organizovane trke, u stilu kao na aplikacijama koje prikaz vrše u 3D generisanim svjetovima, samo što u ovom slučaju sve izgleda mnogo realnije. Aplikaciju je moguće koristiti i uz obični trenažer sa senzorima, naravno uz ograničenu, tj. jednosmjernu interaktivnost.

Nikicina zapažanja

Veoma dobra realizacija originalne ideje i možda savršen miks između aplikacija koje nude video klipove i aplikacija koje nude 3D virtuelnu vožnju, jer donosi najbolje od oba koncepta. Vaš 3D karakter i ostali biciklisti koje srećete usput vožnji daju dodatnu dozu interaktivnosti. Video klipovi su uglavnom snimani iz automobila, pa je efektivni broj slika u sekundi nizak, ali korišteni su određeni efekti koji video čine manje trzavim. Osjećaj realnosti same vožnje je na visokom nivou, ali ne i savršen. Naravno, aplikacija bolje izgleda na velikom ekranu nego na telefonu. Takođe, imate opciju zagrijavanja i hlađenja nakon vožnje rute, što je veoma bitna stavka. Jedina stvar koja me veoma iritira je ta da našem junaku, 3D karakteru, iz nekog razloga desno koljeno “bježi vani”.


Tacx Training App

Web sajt: https://tacx.com/product/tacx-software-features
Vrsta aplikacije: Interaktivna vožnja uz video klipove
Mobilna aplikacija: Android, iOS
Desktop aplikacija: Windows 10, OSX
Cijena: Premium 9,99 EUR mjesečno, Premium HD 13,99 EUR mjesečno
Besplatan period: 10 dana, nije potrebna platna kartica

Nisam siguran da li je Tacx-ov softver moguće koristiti i s trenažerima drugih proizvođača (ne vidim razlog zašto ne bi bilo), ali u svakom slučaju – s obzirom na popularnost Tacx trenažera, kao i to da će ova aplikacija biti polazna tačka za korisnike istih – našla je svoje mjesto na listi. Aplikacija je dostupna na mobilnim i desktop uređajima s istom funkcionalnošću i, kao što vidite, ima veoma pregledan interfejs. Video snimci trenutno oko 150 raspoloživih ruta su vrlo dobrog kvaliteta (za Full HD rezoluciju je potrebna doplata u odnosu na osnovnu plaćenu verziju). Pored vožnje uz snimke, moguće je odabrati neki od mnogobrojnih trening planova ili čak učitati i svoju GPX rutu, pri čemu ćete voziti po 3D mapi rute, uz automatsku simulaciju profila terena.

Nikicina zapažanja

Očekivao sam da će Tacx-ova aplikacija biti ultimativno najbolja opcija za Tacx trenažer, ali nisam baš stekao taj utisak. Osjećaj vožnje nije bio pretjerano realističan (kako po pitanju efektivnog opterećenja, a tako i brzine), ali vjerovatno je ideja bila da primarno naprave sistem zanimljiv novim korisnicima trenažera, umjesto da ultimativno vjerno simuliraju realne uslove. Video klipovi su većinom snimani s motocikla koji se kreće mnogo brže od bicikla, pa se tako dobija veoma nizak broj slika u sekundi kada se video uspori zbog usklađivanja snimka s vašom dinamikom vožnje. Ono što je veoma praktično je da duže rute nude izbor više tačaka odakle možete započeti vožnju, a takođe možete podesiti i standardno vrijeme zagrijavanja prije vožnje same rute.


The Sufferfest

Web sajt: https://thesufferfest.com
Vrsta aplikacije: Interaktivna vožnja uz video klipove
Mobilna aplikacija: iOS
Desktop aplikacija: Windows 10, OSX
Cijena: 14,99 USD mjesečno
Besplatan period: 14 dana, nije potrebna platna kartica

The Sufferfest postoji dugi niz godina u formi veoma popularnih motivacionih video klipova, ali je dobio potpuno drugu dimenziju pojavom smart trenažera. Takođe, prošle godine ga je preuzeo Wahoo Fitness, što garantuje dalji razvoj. Koncept je veoma jednostavan i takav da uz snimke raznih trka, praćene muzikom i šaljivim, ali i provokativnim porukama, izvodite različite dinamične treninge, uglavnom veoma intenzivne, ali tu su i dokumentarni filmovi uz koje se praktikuju lagane vožnje. Takođe, u ponudi su i struktuirani planovi treninga prilagođeni vašem 4DP (4 Dimensional Power) profilu. Trenažer se koristi u ERG modu, odnosno morate se truditi da postignete zadane obrtaje i snagu, dok trenažer radi ostatak posla. Pored treninga na biciklu, aplikacija vam nudi i treninge joge, snage i mentalnog fokusa. Aplikacija je dostupna za sve platforme osim Androida, ali svakako ćete za puni ugođaj ovu aplikaciju htjeti gledati na velikom ekranu.

Nikicina zapažanja

Prije instalacije sam pomislio: “Kako ovo može biti zanimljivo?”, međutim, veoma brzo sam se oduševio realizacijom koncepta! Video klipovi i priča koja se odvija u formi titlova su veoma dobro osmišljeni, a prateća muzika je fantastična, što sve zajedno čini da vam budu zaokupljena sva čula i da budete maksimalno motivisani da odradite zadanu vožnju. Naravno, ako biste svaki dan vozili tako intenzivne treninge, veoma brzo biste se “spržili”, pa je zato veoma korisno što imate mogućnost praćenja konkretnih trening planova, prilagođenim vašim fizičkim predispozicijama, baziranih na pomenutom 4DP testu, koji je mnogo kompleksniji od klasičnog FTP testa. U svakom slučaju, iznenađujuće zanimljivo iskustvo vožnje na trenažeru, tako da preporučujem da obavezno isprobate ovu aplikaciju, koju je moguće voziti i na običnom trenažeru, uz dodatnu akciju s vaše strane.


Zwift

Web sajt: https://www.zwift.com
Vrsta aplikacije: 3D virtuelna vožnja
Mobilna aplikacija: Android, iOS, Apple TV
Desktop aplikacija: Windows 7-10, OSX
Cijena: 14,99 USD mjesečno
Besplatan period: 25 kilometara vožnje, nije potrebna platna kartica

Mada na posljednjem mjestu na ovoj abecednoj listi, ako ste nekada čuli za neku aplikaciju za virtuelnu vožnju (ali i trčanje) – onda je to gotovo sigurno Zwift. S preko 300.000 aktivnih korisnika i ogromnim budžetom – njihovo ime se pominje praktično svugdje. Vožnje se odvijaju u 3D svijetu pod nazivom Watopia, mada postoje i rute bazirane na stvarnim lokacijama. S obzirom na broj korisnika i interakciju između njih, Zwift je de facto jedan vid društvene mreže, u kojoj se organizuju grupne vožnje, ali i trke. Pored toga, imate mogućnost da pratite brojne trening planove. Zwift je moguće voziti i na običnom trenažeru, a jednako je funkcionalan na mobilnim i desktop uređajima, s tim da za mobilne uređaje postoji i dodatna aplikacija kojom možete kontrolisati brojne parametre vezane za vožnju.

Nikicina zapažanja

Po svom zvaničnom opredjeljenju, Zwift je online igra u kojoj učestvujete na trenažeru, a ne pravi simulator vožnje, a takav je i praktičan utisak koji se stiče. Osjećaj vožnje je solidan, ali ne i pretjerano realan, a tu su i raznorazne bonus olakšice koje možete ostvariti, a koje naravno ne postoje u stvarnom svijetu. Na cestama je prilično velika gužva, na ekranu pregršt informacija i notifikacija, a ne manjka ni ambijentalnih zvukova i efekata. Dakle, bez obzira na popularnost, ova aplikacija nije za svakoga.


Sto ljudi – sto ćudi

Nakon ovakvog maratonskog testiranja, vrlo brzo sam došao do zaključka da je cilj nekih aplikacija da pruže maksimalan moguć stepen realizma za one koji to žele, dok su neke tu da zainteresuju, pridobiju i zadrže što veći broj korisnika. Takođe, neke se baziraju na kvantitetu sadržaja, a druge na kvalitetu.

Izbor je stvarno širok i šarolik i svako bi trebao moći pronaći idealnu aplikaciju (ili možda kombinaciju više aplikacija) za svoje želje, afinitete i potrebe. S obzirom da besplatni periodi za testiranje aplikacija kumulativno pokrivaju oko 4 mjeseca svakodnevnog korištenja, možete se prilično navozati dok istestirate sve aplikacije i dođete do trenutka odluke i pretplate na neku od njih, a vrlo rado bih čuo i koji su vaši favoriti.

Pitanje za milion dolara

S obzirom da tražim vaše mišljenje, a da je ovo ipak moj blog, onda ću i ja dati svoje, a to je da su mi, za vožnje u zimskom i baznom periodu, najviše srcu prirasli Rouvy i FulGaz (iz kategorije interaktivnih video klipova), dok mi The Sufferfest djeluje veoma interesantno za intenzivne treninge tokom glavnog dijela sezone, nekoliko puta mjesečno. Naravno, ja imam svoj plan treninga, tako da mi taj segment koji ove aplikacije nude nije pretjerano zanimljiv. Ako bih se želio voziti u 3D generisanom okruženju, odabrao bih RGT, barem kada bih imao pri ruci kompjuter koji zadovoljava sve kriterijume po pitanju hardvera i softvera.

A gdje mi je u toj priči Zwift, pitate se? Ne znam da li bi mi dodatno testiranje pogoršalo ili popravilo mišljenje, ali koncept te aplikacije se jednostavno ne podudara s mojim zamislima i shvatanjima biciklizma (makar govorili samo o vožnji na trenažeru) i sva dešavanja na ekranu, kao i zvukovi, su mi iz nekog razloga veoma opteretljivi, da ne kažem iritantni. Nadam se da neću biti spaljen na lomači zbog ove izjave :).

Bilo kako bilo, pisanje ovog članka je bilo napornije od samog testiranja aplikacija, zato mi učinite uslugu i iz ovih stopa sjedite na trenažer!

Sharing is caring - share with your friends