Home Nikiciklizam Ultramaratonske vožnje Ultramaratonske vožnje i breveti – šta su breveti?

Ništa se ne može porediti s jednostavnim zadovoljstvom vožnje bicikla.
– Džon F. Kenedi

Najkraće rečeno, breveti su dugometražne društvene vožnje, netakmičarskog karaktera, bazirane na samoodrživosti, s vremenskim ograničenjem, putnim kartonom i kontrolnim tačkama. A sad pokušajte to tri puta brzo izgovoriti :).

Lakše je u društvu

Ako se pitate zašto se ne biste jednostavno sami otisnuli u cjelodnevnu ili višednevnu avanturu na dva točka – postavili ste odlično pitanje!

Svakako da to možete učiniti, ali brevete uglavnom organizuju osobe koje su i sami iskusni brevetaši, koji odlično poznaju lokalne i regionalne puteve, tako da će rute za vožnju biti dobro isplanirane, ugodne oku, a često i s turističkim elementima.

Dalje, na brevetima se okupljaju istomišljenici, svi pozitivno luckasti, kao što ste i sami, tako da ćete steći divna prijateljstva, a uvijek je moguće pronaći odgovarajućeg pojedinca ili grupu vozača koji će vam vožnju učiniti lakšom i fizički i psihički, pa čak i do te mjere da ćete uspješno pregurati momente u kojima biste možda sami “bacili peškir u ring”.

“Bitno je učestvovati”

Često korištena sportska floskula, ali približno tačna kada su u pitanju breveti. Da budemo precizniji – bitno je završiti. Svi koji ispoštuju rutu, kontrolne tačke i završe u vremenskom limitu su faktički pobjednici. Dakle, brevet nije trka.

Kontrolne tačke su relativno ravnomjerno raspoređene lokacije na ruti, koje se moraju posjetiti kako se ruta ne bi mogla skratiti, ali i da bi se zadržala određena dinamika i kontinuitet vožnje. Zbog toga, kontrolne tačke imaju navedena vremena otvaranja i zatvaranja, izračunata na osnovu pretpostavljenje minimalne i maksimalne brzine vožnje koju je moguće ostvariti. Kontrolne tačke se uglavnom organizuju na praktičnim mjestima, kao što su benzinske pumpe, ugostiteljski objekti ili neke turističke lokacije.

Svi navedeni podaci se nalaze na ranije pomenutom putnom kartonu, u koji se upisuju i ovjeravaju vremena dolaska na kontrolne tačke od strane trećih lica i čime se stiče trag vožnje, pa je tako moguće utvrditi i eventualne malverzacije (mada brevetaši nemaju praksu varanja, jer je to prije svega varanje samog sebe, što je suprotno ideji vožnje breveta). Postoje i tzv. foto-kontrole, na kojima se vrijeme dolaska u karton upisuje naknadno, na osnovu zabilježenog vremena nastanka “selfi” fotografije.

Dužine i vremenski limiti

Breveti dolaze u raznim oblicima i dužinama. Najčešći su tzv. BRM breveti do 1000 km i LRM breveti preko 1200 km dužine.

Ukupni vremenski limiti iznose:
– za 200 km 13 sati i 30 minuta,
– za 300 km 20 sati,
– za 400 km 27 sati,
– za 600 km 40 sati,
– za 1000 km 75 sati,
– za 1200 km 90 sati itd.

Pored toga, postoje i specijalni breveti, poput Super Randonee (600 km sa 10.000 m visinske razlike) i Fleche (24-časovna timska vožnja, s minimalno 360 km dužine). Svake četiri godine se održava i Paris-Brest-Paris – “brevet svih breveta” – za koji se potrebno kvalifikovati uspješno odvezavši cijelu seriju BRM breveta u godini koja je kvalifikaciona za PBP. U BIH, tijelo zaduženo za verifikaciju breveta je Randonneurs Srpska / BIH.

Osnovna pravila

Kao što je navedeno u ranijoj “definiciji”, ove vožnje su samoodrživog karaktera, odnosno vozači moraju biti sami sebi dovoljni, tj. nije dozvoljena aktivna pratnja. Vanjska asistencija je dozvoljena samo tamo gdje organizator to upriliči ili odobri. Naravno, učesnici se mogu međusobno pomagati – štaviše, veoma je bitan timski duh i zajedništvo.

Dalje, potrebno je zadovoljiti osnovna pravila Zakona o bezbjednosti saobraćaja za vožnju bicikla na otvorenim putevima i u svim vremenskim periodima, pa je tako obavezno korištenje kacige, kao i svjetloodbojnog prsluka, prednjeg i zadnjeg svjetla s konstantnim modom rada (u režimu noćne vožnje).

Breveti se po pravilu voze u svim vremenskim uslovima, pa se ovi događaji ne otkazuju, osim u slučajevima neke elementarne nepogode ili više sile.

Sve u svemu, kako ja to volim reći: “Breveti su cikloturizam na steroidima”. Takođe, predstavljaju veoma privlačan izazov, a kada jednom iskusite da ste sposobni za mnogo više nego što ste mislili da možete uraditi – željećete da nastavite pomjerati svoje granice!

Kako je to ipak lakše reći nego uraditi, tu sam da vam pomognem svojim iskustvom i savjetima, pa tako slijede pojedinačni članci za sve navedene dužine breveta.

Sharing is caring - share with your friends