Home Nikiciklizam Savjeti za treninge Dnevnik jednog bicikliste – tempiranje forme

Planiranje je dovođenje budućnosti u sadašnjost,
kako biste na njoj poradili sada.
– Alan Lejkin

Ovaj članak se direktno nadovezuje na prethodni, na temu planiranja sezone, pa ako niste – preporučljivo je da prvo pročitate njega.

TENET

Kao u istoimenom filmu, u kojem je tok radnje takav da vrijeme teče istovremeno unaprijed i unazad, na veoma sličan način međusobnu relaciju imaju trening i tempiranje forme. Naravno, treniramo u normalnom vremenskom toku :), ali tempiranje forme i kreiranje plana treninga se vrši unazad – zato je ključno da smo, prije svega, jasno definisali događaje A, B i C kategorije, koji će se odigrati u budućnosti i na osnovu kojih pravovremeno u sadašnjosti kreiramo plan treninga za cijelu sezonu.

Možda sam vas zbunio s ovom iracionalnom analogijom, ali radi se o tome da, nakon solidno odrađenih zimskih priprema i par mjeseci kvalitetnih baznih vožnji, potrebno vam je samo 10 sedmica specifičnih treninga kako biste postigli sam vrh forme! Zbog toga sam ranije naglašavao da je osnovna greška krenuti s treninzima “prerano i prejako”, jer ćete doći do top forme veoma rano i u najboljem slučaju ćete potom pasti na jedan plato, s kog vam se veoma lako može desiti da se okliznete i odete u sunovrat, ali to je posebna tema o kojoj će biti više riječi u nekom od budućih članaka. Naravno, potpuno je druga stvar ako vam se najbitniji događaji sezone odvijaju već sredinom marta, ali to je za većinu drumskih vozača kod nas veoma rijedak slučaj.

Odbrojavanje je počelo!

Dakle, prvo što radimo je da se baziramo na događaje iz A kategorije, prije svega onaj koji nam dolazi prvi. Za potrebe primjera, recimo da je on zakazan za kraj juna tekuće godine. Kao što se ispit ne sprema noć uoči samog ispita, tako i za ovaj događaj treba da smo potpuno spremni sedam dana prije. Kako smo do tog dana veoma marljivo radili, intenzivno trenirali i odradili sve što je bilo u našoj moći – tu sedmicu koristimo za kombinaciju odmora, kratkih intenzivnih treninga i putovanje na događaj, kako bismo na “dan D” bili maksimalo spremni, ali i dovoljno odmorni. To znači da pripreme fokusirane na ovaj događaj počinjemo 11 sedmica ranije, odnosno sredinom aprila. Princip ostaje isti, bez obzira na datum A-1 događaja.

Nakon toga, u plan treninga dodajemo i drugi događaj iz A kategorije. Nakon odrađenog prvog događaja ćemo se malo odmoriti i onda nastaviti s treninzima, ali smanjenim intenzitetom, kako bismo izbjegli mnoge neželjene efekte i bili u mogućnosti da dostignemo drugi vrh forme baš u vrijeme dešavanja tog drugog veoma nam bitnog događaja. Od njega takođe računamo vrijeme unazad, a s obzirom da smo već u startu na visokom nivou forme, za novu pripremu i postizanje maksimalnih performansi će nam biti potrebne samo dvije do četiri sedmice.

Još je važno napomenuti i da, ako je prvi događaj zakazan rano u sezoni (proljeće), a drugi kasno (jesen), odnosno ako je velik razmak imeđu njih – bilo bi poželjno (i čak korisno) napraviti mini-pauzu i odmor u trenažnom procesu tokom ljeta, a u tom slučaju će pripreme za drugi događaj izgledati slično kao za prvi.

Time smo završili skicu plana tempiranja forme za najbitnije događaje.

“Ali i mi smo B-itni!”

Naravno, događaji B kategorije nam takođe kotiraju veoma visoko na listi događaja od našeg interesa, tako da sada pažnju posvećujemo njima. Ubacujemo ih u našu skicu i sagledavamo novonastalu situaciju. Ono što je specifično za ove događaje je da ćemo osnovni desetosedmični plan prilagoditi ovim događajima na sedmičnom ili mjesečnom nivou treninga.

Šta to znači? Opet je najbolje da se držimo konkretnog primjera. Pomenuli smo događaj A kategorije krajem juna. Neka su ovo državna prvenstva u disciplini drumska trka i/ili disciplini vožnja na hronometar. Recimo da početkom maja imamo prvenstvo u drumskoj vožnji uzbrdo, a početkom juna neku bitnu ravničarsku ili kriterijumsku trku – u sedmicama koje prethode tim trkama će naš sedmični plan treninga odstupati od osnovnog plana po tome što će biti stavljen akcenat na navedene discipline, ali će suština tj. osnova trenažnog procesa ostati nepromijenjena. Isto važi i za period između događaja A-1 i A-2, kao i poslije A-2.

Analogno tome, ako se bavite nekom specifičnom vrstom biciklizma, kao što je ultramaratonski biciklizam, plan treninga će biti prilagođen vrsti profila i dužini konkretnih ruta koje planirate voziti u datom periodu. Isto vrijedi i ako ste rekreativac-entuzijasta i spremate se npr. za put biciklom na more, a u drugom dijelu sezone planirate izlet u planinske masive ili možda trenirate za napad na neke određene Strava segmente… ali konkretnim treninzima ćemo se baviti u narednim člancima.

Začin C

Ako postoji mnogo događaja od vašeg interesa, onda vjerovatno i u ovoj kategoriji imate gomilu zabilježenih datuma. S obzirom da su to usputni događaji, koji nam ujedno služe kao dobar trening – oni ne utiču posebno na plan treninga, nego, baš kao što rekoh – služe kao dobar trening. To znači da ćemo, umjesto na standardne lokalne zajedničke vožnje, vikendom otići na ove manje važne trke, organizovane zajedničke vožnje, brevete od 200 km sa startom u nekom drugom gradu ili možda otići na sopstveni izlet u regiju koju ste oduvijek željeli upoznati biciklom. U svakom slučaju, to su vožnje koje nam nisu prioritet u opštoj slici sezone.

Možda se sada pitate: “A šta ćemo ako neki B događaji padaju van inicijalnog desetosedmičnog plana ili ako su dva potpuno različita događaja previše blizu jedan drugom?”. Odlično pitanje, ali odgovor je: “Ništa posebno.”. U prvom slučaju, za takav B događaj ćemo se pripremati dodavajući odgovarajuće elemente u period baznih priprema, a što se tiče drugog slučaja – očigledno je da nismo dobro definisali kalendar događaja, jer bi neki od tih događaja trebali biti u C kategoriji – ipak se moraju znati prioriteti :).

Ako ste se umorili samo čitajući ovaj članak i razmišljajući o raznim događajima i planiranju sezone, zapamtite – uz dobar plan treninga ćete postati britki kao samurajski mač, a bez plana ćete biti kao jedrenjak koji besciljno luta morem. Na vama je da odlučite kako će izgledati vaša sezona.

Sharing is caring - share with your friends