Home Nikiciklizam Savjeti za treninge Dnevnik jednog bicikliste – planiranje sezone

Cilj bez plana je samo želja.
– Antoan de Sent-Egziperi

U prethodnim člancima na temu treninga sam već pominjao da, prije svega, morate sebi postaviti cilj i imati generalnu ideju šta želite da postignete u biciklizmu u predstojećoj sezoni. Ponoviću to još jednom: “Prije svega, morate sebi postaviti cilj i imati generalnu ideju šta želite da postignete u biciklizmu u predstojećoj sezoni.”.

E, tako – sada se bolje osjećam, a vi se vjerovatno pitate zašto je ta paradigma toliko važna da je ponavljam kao mantru? Nastavite čitati ovaj članak, pa ćete saznati :).

S vrha na vrh

Ako pratite biciklističke trke najvišeg ranga, vjerovatno ste primijetili da su veoma rijetki vozači koji pobjeđuju trke tokom cijele sezone. Mnogi vozači koji briljiraju na proljećnim klasicima, nakon njih praktično nestanu sa scene, pa se opet pojave kao ključni igrači u timu na Tur de Fransu. Neke vozače možda zapazite tek kada zablistaju na pomenutom Turu, a onda opet krajem godine, kada se pojave u top formi na svjetskom prvenstvu, dok neki treći vozači uspješno voze i Điro i Vueltu, ali s dužom pauzom između.

Postoje mnogi faktori koji utiču na konkretan plan pojavljivanja vozača na trkama (od uloge u timu, preko prilagođenosti profila vozača datim trkama, do discipline za koje su specijalisti, saniranja eventualnih povreda itd.), ali glavni razlog je taj što tokom jedne sezone možete da ostvarite dva špica ili vrha forme. Ostatak vremena provodite napredujući od zimskih priprema prema prvom vrhu, zatim spuštate formu na još uvijek visok nivo, s kog ćete kasnije dostići i drugi vrh, a odatle lagano spuštate formu do kraja sezone, odmora i novih zimskih priprema – čime ste završili puni krug.

Da se podsjetimo ranije korištene analogije s gradnjom kuće – zimske pripreme su bile dobar temelj, bazne pripreme su predstavljale prizemlje i prvi sprat, a zatim ćete specifičnim struktuiranim treninzima zidati drugi i treći sprat i konačno dodati krov, kao špic forme. Za dalju analogiju nam treba još jedna kuća u dupleksu :). Dakle, s vrha krova ćete se spustiti na treći sprat te spojene kuće, a kasnije ćete i na njoj dići krov. Nakon toga ćete lagano silaziti prema prizemlju, izaći i zaključati vrata :).

Zaokruživanje datuma po kalendaru

Prije svega, potrebno je da se naoružate kalendarima događaja – trka, breveta i granfondo vožnji u vašoj državi i okruženju, kao i podacima o raznim drugim događajima koji vas zanimaju. Zatim, kao što možemo imati dva vrha forme, tako trebamo odabrati i dva događaja od primarne važnosti – nazvaćemo ih događajima A kategorije. Dakle, događaji A kategorije mogu biti npr. državno prvenstvo krajem juna i neka etapna trka krajem ljeta. Možda će to za nekoga biti brevet B-HARD od 1200 km sredinom juna i neki poseban brevet na jesen – ili neki proljećni granfondo u kombinaciji s ličnim izazovom (možda Ironman-om, ako ste triatlonac) tokom ljeta.

Naravno, kao primjer sam naveo ekstremne slučajeve, tako da, analogno njima, slobodno sebi možete postaviti kao glavni cilj da završite neku trku s glavnom grupom ili da uspješno odvezete brevet od 200 km… ili da se popnete (bez guranja bicikla :)) na Stelvio – princip ostaje isti, a to je da imate događaj za koji se spremate i želju koju želite da ostvarite.

Dalje, imamo događaje B kategorije. Ne, to nema veze s vašom vozačkom dozvolom :). U ovu grupu spadaju ostali događaji od vašeg primarnog interesa – npr. trke koje se boduju za ligu ili, ako ste specijalista za neku disciplinu, onda trke na kojima možete biti favorit za pobjedu. Ako želite da ispunite cijelu seriju ACP breveta, onda ćete vjerovatno voziti redom cijeli serijal od 200 do 1000 km itd.

To nas konačno dovodi do događaja C kategorije, a to su oni koji nam nisu od primarne važnosti ili nisu po našoj mjeri, ali učestvujemo na njima jer predstavljaju dobar trening, skupljamo bodove za ekipu, očekujemo dobro druženje ili postoji već neki četvrti ili peti razlog za učešće.

Konkretni primjeri

U mom slučaju, u juniorskim danima su mi u A kategoriji bile proljećne brdske trke i državna prvenstva u junu, u B kategoriji drumske trke za ligu, a u C kategoriji su mi bili kriterijum, hronometar i ostale specifične discipline, koje mi nisu odgovarale. Međutim, u seniorskim takmičarskim danima mi je najbitnije postalo baš državno prvenstvo u vožnji na hronometar, u kombinaciji s nekim mojim planinskim avanturama tokom ljeta, dok su mi ostale trke, uz moje dugometražne vožnje, bile u B kategoriji (svi ostali vidovi vožnje su bili svrstani pod C). U današnje vrijeme, u A kategoriji su mi lične ultramaratonske avanture, u B ubrajam ostale brevete, dugometražne i planinske vožnje, a u C kategoriju razne društvene i turističke vožnje.

Još ste ovdje? Sjajno! To znači da znate šta hoćete od ove sezone i da vas sada zanima kako da to i dobijete! Ostavljam vam nešto vremena da napravite svoju listu događaja A, B i C kategorije, pa ćemo se u narednom tekstu pozabaviti tempiranjem forme i kreiranjem nacrta plana treninga.

Sharing is caring - share with your friends