Home Nikiciklizam Podešavanje pozicije Podešavanje pozicije – uvod i procedura

Ponosim se onim što jesam.
Ugodno mi je biti u svojoj koži.
– Džejms MekAvoj

Ovim člankom otvaramo Pandorinu kutiju podešavanja pozicije na biciklu, tzv. bike fitting-a, koja zahtjeva mnogo znanja i iskustva, gledanje u kristalnu kuglu i malo crne magije. Ako ste mislili da je trilogija Gospodara prstenova bila opširna, pripremite se na sagu od čak 12 tomova na navedenu temu! Ako vas data tematika zanima, a trebalo bi – predlažem da se pretplatite na novosti na kraju članka.

Biciklisti, izađite na ulice!

U današnje vrijeme, svi se bore za neka svoja prava, pa tako i biciklisti zaslužuju pravo da se bicikli prilagođavaju njima, a ne da to bude obratno, kao što često jeste slučaj. Tako se dešava da, pogotovo u domenu drumskih bicikala, potencijalni budući biciklista prvi kontakt ostvari s biciklom koji mu ni približno ne odgovara i onda veoma brzo odustane od te zamisli. Otprilike tako se i razvila fama oko neudobnosti drumskih bicikala, a uz to i fizička nespremnost dodatno dolazi do izražaja zbog neminovno agresivnije pozicije (i težih prenosnih odnosa) nego na nekom gradskom ili čak brdskom biciklu.

Oni koji su ipak nepokolebljivi u namjeri da biciklom osvoje drumove, često se susreću s različitim fizičkim problemima i neugodnostima, za šta krivicu pripisuju sebi ili misle da “to tako mora”. Tek kada shvate da možda ipak može nešto da se učini po tom pitanju – tada potraže pomoć, a meni predstavlja veliko zadovoljstvo da nekom entuzijasti omogućim da umjesto oštrih bolova u koljenima nakon 60 km, bez problema odveze 200 km. Ili umjesto nesnosnih bolova na sjedalnom dijelu i u rukama dobije priliku za uživanjem u vožnji.

Naravno, podešavanje pozicije je poželjno i potrebno kada nema nekih izraženih problema, zbog mnogo drugih faktora – udobnosti, aerodinamike, efikasnosti pedaliranja, pa i vizuelnom doživljaju bicikliste :). Bitno je istaći da se bike fitting ne može raditi po nekom šablonu, već da mora biti prilagođen fizionomiji, kao i potrebama i afinitetima konkretnog bicikliste. Pored toga, ne mora da se radi o nekim ekstremnim podešavanjima – u biciklizmu milimetri čine veliku razliku.

Životna škola

Razvojem tehnologije, ali i ekspanzijom biciklizma među širim narodnim masama, dobili smo ogroman izbor bicikala i komponenti i mogućnost gotovo potpune kontrole nad svim aspektima prilgođenja bicikala njihovim jahačima. Međutim, edukacija definitivno nije na istom nivou s tehnologijom, pa tako većina ljudi jedva zna da uopšte postoje različite veličine bicikala, a od podešavanja znaju da sic može ići gore-dole, odokativnom metodom. Zapravo, postoji 15 bitnih stavki na koje treba obratiti pažnju, a u ovom nizu članaka ćemo da detaljno obradimo sve teme.

Kako sam ja stekao tu mističnu vještinu podešavanja pozicije i zašto se namećem kao neki autoritet za ovu oblast? Jednostavno – godine i godine proučavanja pozicije sjedenja na biciklu – prije svega svoje. Dovoljno sam dugo u biciklizmu da sam imao priliku da se susretnem s raznim geometrijama trkačkih bicikala i da proučavam korelaciju svih elemenata kako bih dobio odgovarajuću poziciju na različitim biciklima i ostvario maksimalne performanse. Takođe, kroz godine sam se i fiziološki mijenjao. Zatim sam imao slučaj da jedan pogrešan element na biciklu dovede do ozbiljne povrede, kao i da neku drugu povredu rješavam sitnim podešavanjima bicikla. Na taj način sam još dublje ušao u problematiku veze i harmonije čovjeka i bicikla.

Takođe, jedan period takmičarske karijere sam bio fokusiran na vožnju na hronometar ili time trial (TT). Ovo je disciplina u kojoj je potrebno određenu stazu preći za što kraće vrijeme i često sekunde ili čak njeni dijelovi odlučuju o plasmanu na trci. Pored sopstvenih psihofizičkih priprema, kao i specijalizovane opreme, pozicija na biciklu je takođe jednako bitan faktor za ostvarenje najboljeg rezultata, pa sam na taj način duboko zagazio u svijet milimetarskih podešavanja.

I na kraju, ali ne najmanje bitno – nakon takmičarske karijere sam se okrenuo ultramaratonskim vožnjama, a možete i sami zamisliti koliko je pozicija bitna za vožnju od 400 km u jednom danu ili par hiljada km u nekoliko dana.

Kada i kako se vrši bike fitting?

Nikada nije rano, a ni kasno, da vam se poboljša pozicija na biciklu. S jedne strane, ako ste tek kupili (novi) bicikl, najbolje je to uraditi odmah. Ako ga vozite već neko vrijeme, onda ćete imati i određena zapažanja koja mi možete prenijeti kao dodatnu informaciju. Bez obzira – i da godinama vozite određenu poziciju, veoma brzo ćete se navići na izmijenjenu, ako vam omogući da se bolje osjećate i bude efikasniji.

Apropo perioda u godini, u jednu ruku je najbolje to uraditi početkom sezone, kada tek počinjete voziti, jer promjene pozicije naravno mogu zahtjevati određen period prilagođavanja, a možda za to nećete imati vremena ako imate gust kalendar događaja. Međutim, ako ste već proveli stotine sati u sezoni i veoma redovno vozite, onda ćete biti i veoma osjetljivi na sve promjene, odnosno moći ćemo napraviti najfinija podešavanja.

Podešavanje pozicije se radi dinamički, na trenažeru, a tipično je za taj proces potrebno između dva i osam sati (ne nužno u jednoj sesiji), zavisno od toga koliko različitih elemenata je potrebno isprobati dok se ne pronađe najbolje rješenje. Nerijetko je nakon inicijalnog podešavanja potrebno napraviti nekoliko realnih vožnji, pa onda doći na završno, tj. fino podešavanje.

Da li će da boli?

Proces podešavanja počinje procjenom vaše trenutne pozicije sjedenja na biciklu. Nekada  se desi da počne, a i završi prije toga, ako postoji potpuna disproporcija veličina bicikla i bicikliste – u takvim slučajevima je često najbolja opcija prvo pristupiti zamjeni bicikla, jer podesiti adekvatnu poziciju neće biti moguće. Ipak, u većini slučajeva se može odraditi kvalitetan posao, pa se prelazi na analizu parametara i mogućnosti podešavanja samog bicikla, uz usputan tehnički pregled. Isto tako – i biciklista prolazi osnovnu biomehaničku provjeru, a razgovorom o dosadašnjim iskustvima, zapažanjima, kao i afinitetima dobijamo kompletnu sliku.

Nakon izrade plana, kreće se u realizaciju. Kako na biciklu imamo tri tačke kontakta, a to su sic, guvernala i pedale, cilj je sve dovesti u odgovarajući balans. Takođe, veoma je bitno imati u vidu da svaka promjena na jednoj o tačaka dovodi i do potrebe za ponovnim analiziranjem svih ostalih parametara – ali u većini slučajeva najmanje ponovljenih zahtjeva će biti potrebno za poziciju pločica na sprintericama. Upravo zato je to i prva stavka kojoj se posvećujem, pogotovo zato što u većini slučajeva pločice budu postavljene potpuno pogrešno ili čak nasumično, a samim tim će i svi ostali parametri da budu pogrešni.

Nakon što imamo definisanu jednu tačku, prelazimo na drugu, a to je pozicija sica i sve što ona vuče za sobom, a pod tim podrazumijevam i izbor sica. Ovo je definitivno najopširnija tema bike fitting-a i biće detaljno obrađena u ovom serijalu članaka. Nakon približno podešene pozicije sica se posvećujemo upravljačkom sklopu bicikla i poziciji gornjeg dijela tijela. Zatim se moramo vratiti na sic, pa na pedale i onda još preciznije proći cijeli krug, stalno vodeći računa o fluidnosti pedaliranja u različitim uslovima, opuštenosti tijela i udobnosti, kao i povratnim informacijama od samog bicikliste.

Ali da odgovorim na pitanje – podešavanje se radi bez anestezije i neće da vas boli 🙂

“Valjda ja znam šta mi najbolje odgovara”

Kako nema svako povjerenja u tuđu ekspertizu, niti mora nužno da dijeli isto mišljenje i stavove, serijalom članaka na temu bike fitting-a želim da vas edukujem o tome koje su sve mogućnosti i na šta treba obratiti pažnju, kako biste počeli razmišljati o različitim aspektima pozicije na biciklu i efekata koje to ima na samu vožnju, te da biste krenuli eksperimentisati u tom domenu i došli do pozicije koju smatrate idealnom za sebe.

Kao zaljubljeniku i promoteru biciklizma, organizatoru zajedničkih vožnji, ali i ultramaratonskih breveta i trka, satisfakcija mi dolazi iz toga što ćemo da dobijemo više biciklista koji će uživati u vožnji i biti sposobni da pomjeraju sopstvene granice. Dakle, ovo nije neki promotivni članak sam po sebi, ali ako nemate na raspolaganju nekoliko godina za istraživanje i razvoj, te tražite prečicu ili jednostavno imate neki problem koji želite pod hitno riješiti – tu sam za vas :).

A sada – pretplatite se na novosti inače ću da vam spustim sic! 🙂

Sharing is caring - share with your friends